Nieuws

Provincie sluit zich aan bij voorstel gemeente Zwolle voor betere internationale treinverbindingen

NS Station in Zwolle
NS Station in Zwolle © RTV Oost/Wouter de Wilde
Het plan van de Zwolse gemeenteraad voor een internationale treinverbinding tussen Zwolle en steden als Brussel, Londen en Parijs, kan rekenen op steun van de provincie Overijssel. De provincie wil zich aansluiten bij het initiatief van de gemeente, meldt het bestuur vandaag.
De gemeenteraad van Zwolle schaarde zich eind mei achter het plan voor betere internationale treinverbindingen. In de motie, aangenomen door alle partijen, werd het college opgeroepen onderzoek te doen naar de mogelijkheden.

Treinverbinding doortrekken

Het CDA Overijssel pleit ervoor om de bestaande internationale treinverbinding van Amsterdam naar Londen en Parijs, door te trekken tot aan Zwolle. Het provinciebestuur stelt daarop: "Om te kunnen beoordelen of dat reëel is, is nader onderzoek nodig."
De noordelijke provincies bij het plan betrekken, dat vindt Overijssel nu nog te vroeg. "We willen eerst de resultaten van de verkenning afwachten. In dit stadium al steun verwerven lijkt ons daarom niet opportuun."

Uitwerking

Het plan voor betere internationale spoorverbindingen wordt de komende tijd verder uitgewerkt met partijen als de NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Inwoners moeten straks gestimuleerd worden om voor stedentrips de trein te pakken in plaats van het vliegtuig, zo is het idee achter het voorstel.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.