Nieuws

Wilgenbos als kunstuiting en coronamonument na afgelasting IJsselbiënnale

Langs de IJssel wordt een wilgenbos geplant ter herinnering aan de coronatijd. Het monument wordt gemaakt door kunstenaars die eigenlijk aan de afgelaste kunstmanifestatie IJsselbiënnale zouden meedoen.
Kunstenaar Birthe Leemeijer gaat bij 26 wilgenbomen in het gebied langs de rivier de IJssel gesprekken aan met mensen voor wie een karakteristieke wilgenboom een bijzondere waarde heeft. Het project heet 'Ontmoetingen bij de wilg' en de gesprekken zijn deels online via een podcast te volgen.

Takken markeren

Na afloop van een gesprek wordt een tak gemarkeerd, die aan het einde van dit jaar wordt gesnoeid en gebruikt voor het nieuwe wilgenbos. Mieke Conijn, organisator van de IJsselbiënnale, daarover: "Je kunt het wilgenbos zien als een monument ter herinnering aan deze bijzondere en moeilijke coronatijd."
De gesprekken bij de wilg worden gehouden met heel verschillende mensen. Een boer, een ecoloog, een parfumeur en een schooljongen komen bijvoorbeeld aan bod. Allemaal mensen die een verhaal hebben bij een karakteristieke wilg in het IJsselandschap.

Troost, hoop, energie

Het project is een afgeleide van de afgelaste IJsselbiënnale, waarbij de gehele zomerperiode kunstroutes langs kunstwerken in de IJsselvallei zouden voeren. Voor de IJsselbiënnale was de afgelasting extra zuur omdat de editie van vorig jaar ook niet door kon gaan. De eerste editie was in 2017. "Maar ook in deze moeilijke tijd biedt het IJssellandschap zoveel troost, hoop en energie", zegt organisator Mieke Conijn.
De afgelaste IJsselbiënnale is een jaar opgeschoven en begint op 18 juni 2021. De exacte plek van het wilgenbos is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.