Vertrouwen personeel Vredestein daalt tot nulpunt: 'Directie chanteert ons'

Personeel van bandenproducent Vredestein uit Enschede voelt zich gechanteerd door de directie van het bedrijf. Deze zou de OR onder druk zetten, om zo te voorkomen dat die een stap naar de ondernemingskamer zet.

Bij de vestiging in Enschede moet driekwart van het personeel vertrekken. Op deze locatie worden in de toekomst alleen nog banden geproduceerd die in een hogere prijsklasse vallen, zoals winterbanden.

De directie zegt dat alleen een snelle reorganisatie het bedrijf nog kan redden. Inmiddels is voor 686 personeelsleden ontslag bij het UWV aangevraagd. Een van de redenen voor de reorganisatie is dat de productie van de banden drastisch is ingekrompen: van 13.500 naar 11.500 autobanden per dag. Vijf jaar geleden waren dat nog 18.000 banden.


Den Haag

Het personeel doet er alles aan om het massa-ontslag te voorkomen en liet daarom deze week weer flink van zich horen. In Den Haag boden ze premier Rutte handtekeningen aan. Rutte bood een luisterend oor, maar kon verder niets toezeggen. Vanmiddag besprak de ondernemingsraad welke stappen het nog kan nemen. De teleurstelling overheerst.

Volgens Dennis van de Logt, voorzitter van de ondernemingsraad (OR), is het vertrouwen gedaald naar het nulpunt. Sterker nog, de OR voelt zich gechanteerd door de directie van Vredestein. "Dat gaat over het sociale plan", aldus Van de Logt. "Dat is iets tussen de werkgever en de bonden. Maar ze proberen nu de OR onder druk te zetten."

Daarmee doelt Van de Logt op de mogelijke gang naar de ondernemingskamer, een soort rechtbank voor conflicten op de werkvloer. Indien de OR dat plan doorzet, met als doel duidelijkheid te krijgen over cijfers, dan dreigt de directie volgens Van de Logt een streep te zetten door het sociale plan.

Laatste poging

Maandag zitten de OR en de directie weer bij elkaar. Van de Logt: "Dat zal een van de laatste pogingen zijn voor toenadering tot elkaar. Levert dat niets op, dan komen er vervolgstappen, dat moge duidelijk zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: