Nieuws

AOW'ers geven ruim 1 miljoen voor cultuursector, minister verdubbelt bedrag

Zaal bij theater De Spiegel in Zwolle
Zaal bij theater De Spiegel in Zwolle © Theater De Spiegel
De oproep van een aantal senioren aan andere ouderen om vakantiegeld (deels) te doneren aan de door de coronamaatregelen getroffen kunstwereld, heeft ruim 1 miljoen euro opgeleverd. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft laten weten dat zij dat bedrag verdubbelt. Daarmee is er in totaal meer dan 2 miljoen euro beschikbaar gekomen voor de culturele sector in Nederland.
Meer dan 4500 AOW’ers hebben tussen 20 mei en 20 juni geld overgemaakt naar het initiatief. Dat begon met een manifest in een paar landelijke kranten. Een van de tachtig AOW'ers die dat manifest ondertekende, was Haje Nordbeck uit Boekelo. Zijn hoop op 'een paar miljoen euro' als resultaat is dus ruim waargemaakt.
Ook Corine en Hein Muller uit Bussum, die de actie aanzwengelden, zijn trots op het binnengehaalde bedrag: "Dat hadden we niet durven dromen toen we hieraan begonnen."

'Geven kan altijd'

Acteur Gijs Scholten van Aschat was als ambassadeur betrokken bij de actie. "Deze opbrengst is een enorme opsteker. Dat een deel van ons publiek zelf in actie is gekomen, is hartverwarmend voor iedereen in de culturele sector. Deze actie is nu weliswaar afgelopen. maar geven aan cultuur kan natuurlijk altijd. Het Prins Bernhard Cultuurfonds zorgt dat het op de goede plek terechtkomt."
De opbrengst wordt als volgt verdeeld: beeldende kunst 22 procent, muziek en opera 40 procent, theater, dans en film 38 procent. Donateurs konden zelf een voorkeur voor het werkterrein aangeven.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.