Nieuws

Deze zes regio's moeten bepalen hoe we het stikstofprobleem in Overijssel aanpakken

Deze zes regio's moeten bepalen hoe we het stikstofprobleem in Overijssel aanpakken
Deze zes regio's moeten bepalen hoe we het stikstofprobleem in Overijssel aanpakken © Provincie Overijssel
Met de 'Gebiedsgerichte Aanpak' wil de provincie het stikstofprobleem in Overijssel te lijf gaan. Hierbij wordt onze provincie in zes regio’s opgedeeld, waarbinnen vertegenwoordigers uit verschillende sectoren een 'goede balans tussen economie en ecologie zoeken', laat de provincie weten. Vandaag is bekendgemaakt hoe Overijssel is opgedeeld.
Het stikstofdossier hangt als een molensteen om de nek van de Overijsselse economie. Omdat we teveel stikstof uitstoten, liggen veel bouwprojecten stil, mogen boeren niet uitbreiden en is de maximumsnelheid op snelwegen teruggebracht naar 100 kilometer per uur.

Noaberschap

Binnen de regio’s moeten vertegenwoordigers van (agrarische) bedrijven, natuurorganisaties, gemeenten en waterschappen met elkaar om tafel. Het doel: oplossingen vinden voor het stikstofprobleem in eigen regio. "Noaberschap staat bij deze aanpak centraal", aldus de provincie.

De zes regio's zijn volgens de provincie "groot én klein genoeg om vraag en aanbod aan elkaar te verbinden: op een kleiner schaalniveau is de vijver om in te vissen te klein, op een groter schaalniveau ontbreekt het 'wij-gevoel'."
In de loop van 2021 moeten er zes gebiedsagenda’s op tafel liggen; voor iedere regio één. Hierin staat concreet welke stikstofproblemen er per regio zijn, welke maatregelen de provincie moet nemen en wat het gaat kosten. De uitvoering staat gepland voor de periode 2021 – 2030.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.