Nieuws

Aangifte tegen ambtenaren ministerie vanwege verkeerde stikstofberekeningen Lelystad Airport

Lelystad Airport
Lelystad Airport © RTV Oost
De samenwerkende actiegroepen tegen Lelystad Airport doen aangifte van valsheid in geschrifte, misbruik van gezag en verduistering van bewijs rondom stikstofberekeningen van Lelystad Airport. De aangifte gaat over de stikstofberekeningen die zijn gedaan in de milieueffectrapportage van Lelystad Airport en PAS-meldingen. In die onderzoeken zijn onjuiste uitgangspunten gebruikt, werd vorig jaar ontdekt.
Al jaren strijden verschillende actiegroepen - verenigd in SATL: Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen - tegen de voorgenomen laagvliegroutes van en naar Lelystad Airport. Zo is er een reconstructie gemaakt van de stikstofberekeningen sinds 2014. Daaruit blijkt dat in de verschillende versies van de m.e.r. (milieueffectrapportage) onjuiste aannames resulteren in opvallend lage stikstofwaarden. Zo laag zelfs dat Lelystad Airport geen natuurvergunning hoefde aan te vragen.

Strafbaar

"Terwijl zowel de ambtenaren als de ingehuurde adviseurs geweten moeten hebben dat deze berekeningen niet juist kúnnen zijn", aldus SATL. "Zowel Commissie m.e.r als de Tweede Kamer zijn meermaals verkeerd geïnformeerd. Het bewust verstrekken van onjuiste gegevens in deze situatie is een economisch delict en daarmee strafbaar."
Daarnaast zou er sprake zijn geweest van misbruik van gezag door ambtenaren, heeft minister Van Nieuwenhuizen een niet kloppende verklaring over het naar beneden bijstellen van cijfers afgegeven en weigert het ministerie de onderliggende berekeningen van de stikstofberekeningen vrij te geven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.