Nieuws

Aanklacht uitgebreid tegen kopstukken Zwolse onderwereld

Aanklacht uitgebreid tegen kopstukken onderwereldoorlog Zwolle
Aanklacht uitgebreid tegen kopstukken onderwereldoorlog Zwolle © RTV Oost
Justitie heeft de aanklacht tegen enkele hoofdrolspelers uit de Zwolse onderwereldoorlog uitgebreid. Dat werd vanochtend duidelijk op een rechtszitting tegen verschillende hoofdverdachten. Zo zouden broers Abas en Idris die leiding geven aan drugsgroep Ali24/7 verantwoordelijk zijn voor niet één, maar twee moordaanslagen.
Het zou gaan om aanslagen in 2016 en afgelopen oktober. Van de eerste aanslag werden de twee al verdacht. Voor de tweede moordpoging, in oktober vorig jaar, zouden ze 'alleen' opdracht hebben gegeven. Maar uit verklaringen van een medeverdachte blijkt dat ze daadwerkelijk bij de schietpartij betrokken zijn geweest. In de beschoten auto, geparkeerd in de wijk Holtenbroek, zaten op dat moment twee personen.

Vluchtauto

Voor die aanslag zat al een andere Zwollenaar vast, Jaemy 'De Timmerman'. Ook de aanklacht tegen hem is uitgebreid. Zo zou hij de vluchtauto, die bij de moordaanslag werd gebruikt, hebben opgehaald in Den Haag. Daarnaast zou hij de wagen na de schietpartij in brand hebben gestoken, samen met de vermeende rechterhand van de leidinggevende broers, Fabienne 'Het Meisje'.
Jaemy heeft zijn rol bekend en gezegd dat één van de broers, Abas, heeft geschoten. Ook Jaemy's broer heeft belastend over de broers verklaard over deze moordaanslag.

Bolle

'Het Meisje' en haar broer Louis (Lowie) hebben volgens het OM samen met de broers ook een rol gespeeld bij een naargeestige ontvoering. Zo zouden ze een oude vriend hebben klemgereden, ontvoerd, mishandeld en bedreigd. De groep had ruzie gekregen met deze vriend, De Bolle, nadat ze diens auto in delen hadden verkocht terwijl hij vastzat. Maar 'Het Meisje' zegt dat ze die avond bij een vriendin "op 't kamp" was. Er zou een foto van dat bezoek zijn.
De Bolle heeft meer verklaard bij de politie, namelijk dat de broers verantwoordelijk zijn voor een moordaanslag in 2016 in Zwolle-zuid. "Abas heeft geschoten, Idris heeft het voorbereid", heeft hij verteld aan de recherche.

Afspraken

Rondom de verschillende verdachten zijn vandaag rechtszittingen, waarbij hun advocaten onderzoekswensen kunnen indienen. Die zeggen dat het vermeende concurrerende kamp "afspraken heeft gemaakt, zodat de broers achter de tralies verdwijnen." Enkele lieden zouden zelfs geld hebben geboden aan personen om belastend te verklaren over de broers Abas en Idris.

Aanhoudingen

Afgelopen weekend werd een aantal verdachten van die concurrerende bende aangehouden, onder wie twee vermeende kopstukken. Eén ervan was het doelwit van de aanslag vorig jaar oktober, maar hij heeft volgens justitie ook teruggeschoten. Daarnaast wordt hij verdacht van drugshandel, net als de andere aangehouden hoofdrolspeler.
Die man werd in 2016 beschoten, maar overleefde de aanslag. Hij gooide afgelopen vrijdag bij zijn vlucht voor de politie een vuurwapen weg. Gisteren heeft de onderzoeksrechter besloten dat de mannen twee weken langer vast blijven voor onderzoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.