Nieuws

Aangifte tegen ambtenaren om Lelystad Airport valt verkeerd: "Hier wordt een grens gepasseerd"

Aangifte tegen ambtenaren om Lelystad Airport valt verkeerd: "Hier wordt grens gepasseerd"
Aangifte tegen ambtenaren om Lelystad Airport valt verkeerd: "Hier wordt grens gepasseerd" © Thinkstock / Fahroni
Royal Schiphol Group – de eigenaar van Lelystad Airport – vindt het 'onacceptabel' dat er aangifte is gedaan tegen ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Tegenstanders van het vliegveld deden aangifte van onder meer valsheid in geschrifte en misbruik van gezag. Volgens hen is er bewust gerommeld met stikstofberekeningen.
"Als er fouten worden gemaakt, dan moeten ze worden gecorrigeerd. Dat is in het dossier Lelystad Airport ook gebeurd. Door aangifte te doen wordt echter een grens gepasseerd", laat Royal Schiphol Group weten in een verklaring. "De integriteit van collega's, de overheid en onafhankelijke experts wordt hiermee ernstig in twijfel getrokken. Dat vinden wij onacceptabel."
Al jaren strijden verschillende actiegroepen – verenigd in SATL: Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen - tegen de vliegroutes van en naar Lelystad Airport. De routes zijn te lang en lopen te laag over onze provincie, vindt onder meer HoogOverijssel.

Natuurvergunning

Ondertussen doet het ministerie er volgens hen alles aan om het vliegveld 'er door te drukken'. Zo zou er bewust zijn gesjoemeld met de stikstofberekeningen in de milieueffectenrapportage (m.e.r.) van het vliegveld. Hierdoor hoefde Lelystad Airport geen natuurvergunning aan te vragen.
Vorig jaar werd ontdekt dat er inderdaad onjuiste uitgangspunten zijn gebruikt in de m.e.r. en de PAS-meldingen. "Terwijl zowel de ambtenaren als de ingehuurde adviseurs geweten moeten hebben dat deze berekeningen niet juist kunnen zijn", aldus SATL. "Zowel Commissie m.e.r als de Tweede Kamer zijn meermaals verkeerd geïnformeerd. Dat is in deze situatie een economisch delict en daarmee strafbaar."

Andere aanklachten

Daarnaast zou er sprake zijn geweest van misbruik van gezag door ambtenaren, heeft minister Van Nieuwenhuizen een niet kloppende verklaring over het naar beneden bijstellen van cijfers afgegeven en weigert het ministerie de onderliggende berekeningen van de stikstofberekeningen vrij te geven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.