Trauma door corona? Gemeente Zwartewaterland biedt slachtofferhulp

De gemeente Zwartewaterland wil slachtofferhulp en traumaverwerking aanbieden aan inwoners die op wat voor manier dan ook met het coronavirus te maken hebben gehad. "Dit is typisch zo'n situatie waarbij mensen over vijf jaar klachten krijgen die zijn terug te leiden tot deze periode", zegt burgemeester Eddy Bilder. 

Zijn gemeente is zwaar getroffen door het coronavirus: bijna zestig inwoners overleden aan de gevolgen van de ziekte. Samen met de gemeenten Heerde en Nunspeet, ook zwaar getroffen door corona, denkt Zwartewaterland na over de beste aanpak.

Daarbij willen de gemeenten misschien gebruik maken van Defensie. "Zij heeft namelijk veel ervaring met traumaverwerking van militairen die onder gevaarlijke omstandigheden hebben gewerkt", vertelt Bilder.  

Aanmelden  

De burgemeester vindt het moeilijk om in te schatten hoeveel inwoners behoefte hebben aan slachtofferhulp. "We hebben contactgegevens van nabestaanden, maar dat is tegelijkertijd de enige administratie die we konden bijhouden." 

Hij vervolgt: "Mensen die besmet waren of inwoners die andere problemen hadden, meldden zich niet bij ons. Denk aan inwoners die bijvoorbeeld geen afscheid konden nemen van vrienden of bekenden. Ook die kunnen behoefte hebben aan steun." 

Bilder vraagt dan ook inwoners die behoefte hebben aan steun zich te melden. "Zit je ergens mee, vind je het moeilijk om iets te verwerken. Blijf niet zitten met je vragen, maar meld je." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: