Nieuws

Staphorst heft geheimhouding integriteitsonderzoek op

Staphorst heft geheimhouding integriteitsonderzoek op
Staphorst heft geheimhouding integriteitsonderzoek op © RTV Oost / Jolande Verheij
De gemeenteraad van Staphorst heeft vanavond besloten om de geheimhouding die rust op het rapport omtrent de integriteit van wethouder Lucas Mulder (SGP) op te heffen. Morgenochtend om negen uur wordt het rapport online gezet.
De gemeenteraad besloot zonder er veel woorden aan vuil te maken tot transparantie van het rapport van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Volgende week dinsdagavond bespreekt de gemeenteraad het rapport plenair.

Integriteitsonderzoek

Het integriteitsonderzoek naar het handelen van Mulder werd gedaan vanwege uitlatingen van ex-wethouder Bert Krale van het CDA. Hij stapte op 11 juni vorig jaar op, nadat zijn partij het vertrouwen in het college opzegde.

Krale beschuldigde zijn voormalige collega-wethouder Lucas Mulder (SGP) van vriendjespolitiek, afspraken maken achter de rug van collegeleden om en het misbruiken van regelingen om vrienden voordeel te geven. Volgens hem was de situatie in het college hierdoor 'onwerkbaar'.
In een veertien pagina's tellend rapport beschreef Krale al zijn bevindingen. Wethouder Lucas Mulder reageerde door te zeggen dat hij altijd handelt in het algemeen belang. Ook toenmalig burgemeester Theo Segers zei zich niet te herkennen in de beeldvorming die ontstond.

Rapport

Het presidium van de gemeente Staphorst - waar de burgemeester, lijsttrekkers en de griffier in zitten - besloot daarom onderzoeksbureau BING opdracht te geven voor een onderzoek naar de integriteit van het college.

Morgen wordt bekend wat hierin staat. Volgende week dinsdagavond vergadert de gemeenteraad van Staphorst over het stuk. Dat is voor het eerst sinds de coronacrisis. De raadszaal wordt uitgebreid, zodat de zeventien raadsleden op anderhalve meter van elkaar kunnen vergaderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.