Nieuws
Extern integriteitsonderzoek naar Staphorster wethouder: 'Geen bewijs voor vriendjespolitiek'

Uit het veelbesproken integriteitsonderzoek naar wethouder Lucas Mulder (SGP) blijkt dat vriendjespolitiek en misbruik van regelingen niet te bewijzen zijn. Het rapport lag er al, maar is vandaag op aandringen van de gemeenteraad gepubliceerd.
Het integriteitsonderzoek naar het handelen van Mulder werd gedaan vanwege uitlatingen van ex-wethouder Bert Krale van het CDA. Hij stapte op 11 juni vorig jaar op, nadat zijn partij het vertrouwen in het college opzegde.
Extern onderzoek
Het presidium van de gemeente Staphorst - waar de burgemeester, lijsttrekkers en de griffier in zitten - besloot daarom onderzoeksbureau Bing opdracht te geven voor een onderzoek naar de integriteit van het college.
Bing interviewde onder anderen meerdere betrokkenen voor het onderzoek. Daaruit blijkt ook dat Krale pas na zijn aftreden als wethouder tegen Mulder zei zijn handelen in twijfel te trekken. Krale had dat al wel duidelijk gemaakt aan de fractievoorzitters in de raad.
Geen grote invloed
Krale beschuldigde zijn voormalige collega-wethouder Lucas Mulder (SGP) van vriendjespolitiek, afspraken maken achter de rug van collegeleden om en het misbruiken van regelingen om vrienden voordeel te geven. Volgens hem was de situatie in het college hierdoor 'onwerkbaar'.
Daarnaast werd uit die gesprekken duidelijk dat Mulder volgens de geïnterviewden geen grote invloed had op het aansturen van besluiten. Mulder gaf toe dat hij moeite had met zijn nieuwe rol als wethouder.
Vergadering
Volgende week dinsdagavond vergadert de Staphorster raad over het onderzoek. Dat is voor het eerst sinds de coronacrisis. De raadszaal wordt uitgebreid zodat de zeventien raadsleden op anderhalve meter van elkaar kunnen vergaderen.