Nieuws

Fractievoorzitter D66 Raalte kondigt afscheid aan: ‘Klaar met koers landelijke partij’

Bert Terlouw
Bert Terlouw © D66 Raalte
“Dit is een principiële keus, dit was de druppel.” Bert Terlouw, fractievoorzitter van D66 Raalte, heeft zijn vertrek bij zijn partij aangekondigd. De stemming van D66 gisteren in de Tweede Kamer tegen het voorstel om zorgverleners een beter salaris te betalen, was het laatste zetje dat hij nodig had.
Hij zal geen campagne in aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van volgend jaar voeren en als gemeenteraadslid stopt hij na het zomerreces van 2021. Ook zegt hij zijn lidmaatschap bij de partij vanaf dat moment op.

'Die stem tegen, dat was niet goed'

De partij van Terlouw stemde in de Tweede Kamer tegen het voorstel om zorgverleners een hoger salaris te gaan betalen en bovendien betere arbeidsvoorwaarden te bieden. “Die stem tegen, dat was niet goed. Dat doet zeer.”
Terlouw vervolgt: “Het gaat om de manier waarop de partij zich manoeuvreert in het zorgdebat. En dan vooral de positie van verpleegkundigen en de marktwerking in de zorg. Kijk naar het onderzoek dat deze week gepresenteerd werd. Veertig procent van alle verpleegkundigen overweegt met het werk te stoppen omwille van de arbeidscondities.”

'Dit accepteer ik niet meer'

In de Kamer werd gisteren hoofdelijk gestemd over het voorstel. Dat betekent dat ieder Kamerlid mondeling voor of tegen moet stemmen. “Allemaal stemden ze tegen”, zegt hij kijkend naar de Tweede Kamerleden van zijn partij. “De maat is vol. Dit accepteer ik niet meer.”
Gisteravond heeft hij zijn besluit kenbaar gemaakt aan de regionale afdelingen van D66. “Laat heel duidelijk zijn: ik heb geen problemen met de mensen van de regionale afdelingen in Salland en IJsselland. Daar heb ik een heel goed contact mee.”

'Deze zetel is verdiend door kiezers van D66'

Overigens erkent Terlouw dat er in de afgelopen jaren al wel eerder wat scheurtjes in het huwelijk tussen hem en de koers van de landelijke partij waren ontstaan. “Die huurtoestand van Ollongren en de kijk naar de referendumwet. Dat ging niet goed.”
Terlouw neemt na het zomerreces van 2021 afscheid van D66 en het gemeenteraadswerk, want hij geeft de zetel terug aan de partij. “Ik ga niet voor mezelf verder. Deze zetel is verdiend door de kiezers van D66. Ik ben niet iemand die mensen radicaal in de steek laat. Ik wil het netjes afronden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.