Corona-app van overheid wordt in Twente getest

De corona-app van de overheid, die mensen moet waarschuwen als ze in de buurt van iemand met corona zijn geweest, wordt vanaf 1 juli in Twente getest. Dat schrijft minister De Jonge in een Kamerbrief. Het gaat om een test met de op dat moment beschikbare versie van de app, waar nog hard aan wordt gewerkt.

De app wordt getest met een representatieve groep mensen uit de regio, schrijft De Jonge. Daarnaast vinden er testen plaats met specifieke doelgroepen op onder meer toegankelijkheid, privacy en beveiliging. Ook wordt met GGD-en getest om de impact van het gebruik van de app een goede plek te geven in aanvulling op het reguliere contactonderzoek.

Kritiek

Er wordt inmiddels een aantal maanden gewerkt aan een corona-app, die een belangrijk hulpmiddel moet worden in bron- en contactonderzoek. Vanaf het begin is er veel kritiek geweest. Experts en privacy-organisaties zetten direct vraagtekens bij het project, onder meer over de werking van bluetooth (waarmee de app verbinding met andere telefoons maakt) en de afhankelijkheid van de technologie van Apple en Google.

Volgens De Jonge blijkt uit eerdere tests door militairen dat de app in aanbouw goed werkt. De bluetooth-technologie waarschuwt volgens hem met "een aanzienlijke betrouwbaarheid" als de gebruiker gevaarlijk dicht bij een besmet persoon is geweest. De Jonge zegt in de Kamerbrief dat hij rond 15 juli een besluit wil nemen of en zo ja, wanneer de app landelijk wordt geïntroduceerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
twente covid-19 app Nieuws
Deel dit artikel: