Nieuws

Rechtszaak tegen eigenaar 'granaatcafé' vanwege lekken geheime informatie is uitgesteld

Café Bruut
Café Bruut © RTV Oost / Chantal Everaardt
De behandeling van de zaak tegen de eigenaar van 'granaatcafé' bar Bruut in Zwolle is voorlopig uitgesteld. Hij wordt er, samen met zijn vader, van verdacht vertrouwelijke informatie te hebben gelekt aan een journalist van RTV Oost. De vader van Kooistra heeft volgens de officier van justitie in een verhoor door de recherche toegegeven dat geheime informatie naar de journalist is gelekt.
Beide verdachten vroegen uitstel van de behandeling, omdat ze nog geen advocaat hebben. De zaak om gaat het lekken van informatie uit een Bibob-onderzoek, dat de gemeente had ingesteld naar Kooistra. Autoriteiten kunnen bij argwaan over een kroegbaas opdracht geven om diens achtergronden door te lichten.

Geheimhoudingsplicht

Tijdens dat onderzoek naar Kooistra zou uit getapte telefoongesprekken zijn gebleken dat de kroegbaas geheime informatie heeft gedeeld met een journalist van RTV Oost. Bij een Bibob-onderzoek geldt geheimhoudingsplicht voor alle betrokken partijen.
RTV Oost vroeg gisteren om uitleg bij justitie, omdat de journalist mogelijk zou zijn afgeluisterd. Justitie stelt dat de journalist of iemand anders van Oost niet is afgeluisterd, maar dat de informatie uit gesprekken tussen burgers komt.

Granaat aan deurklink

Bruut kwam in 2018 in het nieuws nadat een onbekende man een granaat aan de deurklink had gebonden. Ook deden zich kort daarna bij de ouders van de kroegbaas twee explosies voor. Begin dit jaar werd er voor de tweede keer een granaat aan de deurklink van de bar gehangen.
Een nieuwe datum voor de behandeling is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.