Nieuws

Basisschool De Tulp Hengelo vraagt Raad van State tevergeefs om hulp

Raad van State
Raad van State © RTV Oost / Rogier van den Berg
Het bestuur van de islamitische basisschool De Tulp in Hengelo heeft de Raad van State vandaag gevraagd om de school te redden. Minister Arie Slob wil de school per 1 augustus niet meer bekostigen, omdat het onvoldoende leerlingen heeft. 
Bij de oprichting werd de wettelijke eis gesteld dat de school binnen vijf jaar voldoende leerlingen moest hebben. Voor De Tulp geldt dat er minstens 262 leerlingen moeten zijn. Dat aantal is niet gehaald.
Wet niet eerlijk
Woordvoerder Gijs van Vliet van de stichting voor islamitisch onderwijs in Midden- en Oost Nederland. "Ik heb kritiek op de wet. Die is onredelijk en onlogisch." Hij kreeg van de voorzitter van de Raad van State een vlot antwoord. "Bij kritiek op de wet moet u op het Binnenhof zijn. Wij kijken alleen naar de toepassing van de wet."
Daarmee lijkt al het oordeel geveld over het voortbestaan van de school. Minister Slob heeft de regels voor de bekostiging van De Tulp gewoon toegepast, vindt zijn woordvoerster. "Dat de wet als oneerlijk wordt gevoeld, is niet van belang."
Ongelijke behandeling
Het schoolbestuur geeft ook toe dat de eis van 262 leerlingen niet is gehaald. Maar de wet zorgt volgens het bestuur voor een ongelijke behandeling. Volgens Van Vliet kan een school met te weinig leerlingen gered worden, als die in een stichting zit die ook scholen met veel leerlingen beheert. Dan wordt een gemiddeld aantal leerlingen geteld. Als dat gemiddelde aantal hoog genoeg is, dan krijgt de school met te weinig leerlingen toch geld van de minister.
Maar De Tulp valt onder een stichting met alleen maar kleine islamitische scholen in onder meer Enschede en Deventer. Het gemiddeld aantal leerlingen van die stichting is daarom ook te laag.
School gaat hoe dan ook door
Van Vliet stelt dat De Tulp volgend schooljaar zeker nog zal doorgaan. Als de Raad van State de minister gelijk geeft, dan moet de school maar met eigen geld worden betaald, zegt hij. Dat kan volgens Van Vliet door De Tulp te laten fuseren met een andere islamitische basisschool van de stichting.
De Raad doet binnen enkele weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.