Nieuws

Wethouder Olst-Wijhe gaat viral met IJsselsprong voor meer geld uit Den Haag

Wethouder gaat viral met IJsselduik om meer geld uit Den Haag
Wethouder gaat viral met IJsselduik om meer geld uit Den Haag © Twitter / @GerlantZ
Het water staat letterlijk tot aan de lippen bij wethouder Hans Olthof van de gemeente Olst-Wijhe. Hij pleit voor onmiddellijke afschaffing van de zogenoemde opschalingskorting. Om zijn boodschap kracht bij te zetten, sprong hij vandaag de IJssel in. En dat filmpje gaat nu viral op sociale media.
Olthof is zowel geschrokken als blij over de reacties op zijn video, lacht hij. "Ik heb de video vanochtend opgenomen met mijn jongste zoon, heb die vervolgens naar de fractie gestuurd en ben toen in overleg gegaan. Een paar uur later belde de communicatieadviseur met de mededeling dat ik op Dumpert stond."
Maar de reden van de video is een stuk minder ludiek. Olthof vindt dat de gemeente te weinig geld krijgt uit Den Haag, iets wat te maken heeft met de opschalingskorting op het gemeentefonds. En daar wil hij, kortgezegd, vanaf.

'Onzinnige regeling'

"Op dit moment moet ik 75.000 euro per jaar afdragen aan Den Haag", legt Olthof uit. "De komende jaren gaat dat bedrag alleen nog maar omhoog, wat betekent dat Olst-Wijhe uiteindelijk een miljoen euro moet betalen aan het Rijk."
De wethouder vindt 'dat op z'n zachtst gezegd bijzonder'. "Den Haag belegde de jeugdzorgtaken een paar jaar geleden juist bij de gemeenten omdat wij dichter bij de mensen staan, beter weten waar de hulp nodig is en ga zo maar door. Maar tegelijkertijd worden we gestraft als kleinere partij met deze onzinnige regeling."

Lokale initiatieven

Veel gemeenten zitten door die nieuwe zorgtaken met hun handen in het haar als het gaat om de begroting. Zij zouden het geld dat ze nu afdragen aan Den Haag veel beter kunnen gebruiken. Maar daar is het Olthof niet eens om te doen.
"Om de bibliotheek in Wijhe open te houden, is jaarlijks 22.500 euro nodig. Met het geld dat ik nu afdraag aan Den Haag, kan ik de bieb weer een jaar langer openhouden. Het Rijk ontneemt ons de kans om lokale initiatieven te ondersteunen."

De opschalingskorting op het gemeentefonds werd in 2015 ingevoerd om kleine gemeenten te stimuleren om te fuseren, wat zou leiden tot minder kosten bij de gemeenten. Het plan van toenmalig minister Plasterk had als doel gemeenten met meer dan 100.000 inwoners te creëren. Maar voor dat plan bleek weinig draagvlak en dus werd het nooit ingevoerd. Maar de opschalingskorting werd dat wel.

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna alle gemeenten in Oost-Nederland hinder ondervinden van die regeling. Volgende week wordt de resultaten uit dat onderzoek in de Tweede Kamer besproken en wordt het voortbestaan van de regeling onder de loep genomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.