Bananen bij rechtbanken in Enschede en Zwolle vastgeplakt en neergelegd

Bij de rechtbanken in Enschede en Zwolle zijn vandaag bananen neergelegd en vastgeplakt. Uit protest tegen het verbod op een demonstratie tegen het coronabeleid werden ook de rechtbanken in Rotterdam en Den Haag beplakt met bananen. 

Bij de bananen die op de grond liggen bij de Enschedese rechtbank ligt een briefje met daarop de tekst 'Voor de hoeders van de bananenrepubliek. Namens een monddood gemaakt volk.'

Tekst gaat verder onder de foto

Bananen bij rechtbank in Enschede neergelegd (Foto: Dennis Bakker)
Bananen bij rechtbank in Enschede neergelegd (Foto: Dennis Bakker)

Ook bij de rechtbank in Zwolle zijn tientallen bananen neergelegd. Daarnaast is met stoepkrijt op de tegels voor het gerecht de tekst 'pro-vrijheid, geen spoedwet' geschreven. 

Bananenrepubliek

Actiegroep Viruswaanzin deed vandaag een oproep aan mensen om het fruit op rechtbankgebouwen te plakken als statement. "Hiermee geven we een signaal af dat we dit niet pikken en dat we nu afgezakt zijn tot een bananenrepubliek", zei Willem Engel van de actiegroep. 

De actiegroep is tegen het coronabeleid van het kabinet. Volgens Engel is dit niet eerlijk en niet transparant. Ook voelde Viruswaanzin zich tijdens verschillende rechtszaken niet serieus genomen. "Vandaar de oproep om bij rechtbanken bananen neer te leggen", zei Engel tegen Rijnmond

Demonstraties

Viruswaanzin wilde vandaag demonstreren op het Malieveld in Den Haag tegen de coronamaatregelen, maar dat werd verboden door burgemeester Remkes. Ook eerdere demonstraties van de groep werden verboden, bijvoorbeeld in Rotterdam. 

Ook bij rechtbank in Zwolle zijn bananen neergelegd (Foto: Jasper Hutten)
Ook bij rechtbank in Zwolle zijn bananen neergelegd (Foto: Jasper Hutten)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: