Inburgeringscursussen kosten Overijsselse ROC's klauwen met geld sinds coronacrisis

De ROC's in Overijssel zijn door corona veel geld kwijt aan inburgeringscursussen. Die taalcursussen worden gegeven aan nieuwkomers die moeten integreren in Nederland. Omdat fysieke lessen nu niet door kunnen gaan, kunnen de ROC's ook geen lesgeld declareren.

"In het begin waren we 50.000 euro per week kwijt, een bedrag dat we dus niet terugkrijgen", zeg Trudy Vos, lid van het College van Bestuur van ROC van Twente. "Sinds halverwege juni kunnen we de helft van de cliënten helpen, maar de schade tikt door."

Bureaucratie

De school geeft sinds de coronacrisis online inburgeringscursussen. Die lessen kunnen ze declareren, maar daar zit volgens Vos 'teveel bureaucratie omheen'. "Daarom hebben wij besloten daarvan af te zien."

"De online lessen zijn een krachtinspanning", aldus Vos. "Daar komt bij dat een deel van de cliënten niet gealfabetiseerd is. Het heeft ook niet hetzelfde effect als een lijfelijke les."

Boete

Ook de leerachterstand die de cliënten oplopen, kunnen vergaande gevolgen hebben. Wie binnen drie jaar niet slaagt voor de cursus, moet al het lesgeld (10.000 euro) zelf betalen. Daar komt nog een boete bovenop.

"Wij willen graag doorgaan met de cursussen, vooral omdat wij een goede combinatie kunnen maken met het middelbaar beroepsonderwijs", zegt Vos. "Maar dan moet er wel iets veranderen, zo kan het niet doorgaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
ROC Nieuws
Deel dit artikel: