Veel ruimere schaderegeling voor bewoners 'probleemkanaal' Almelo-De Haandrik

De schaderegeling voor gedupeerde bewoners van woningen langs het kanaal Almelo-De Haandrik wordt fors uitgebreid. Bewoners van woningen waarvan ‘niet onomstotelijk’ vaststaat dat schade is veroorzaakt door de werkzaamheden aan het ‘probleemkanaal’, krijgen een vergoeding tot maximaal 200.000 euro.

De zes coalitiepartijen, onder leiding van het CDA, hebben vanochtend een motie ingediend met het uitgebreide schadevoorstel. Dat voorstel heeft al een meerderheid, al zegt de PvdA 'nog wel in beraad te zijn' over de plannen. Wat dat beraad en die twijfels precies inhouden, wil Statenlid Hans Nooter niet zeggen. "Ik doe daar nu liever geen uitspraken over via de media."

Definitief besluit

Morgen wordt er in in de Provinciale Staten een definitief besluit genomen worden over het complete compensatiepakket voor de circa 350 getroffen gezinnen langs het kanaal Almelo-De Haandrik.

In het voorstel dat Gedeputeerde Staten eerder presenteerde, zouden alleen huishoudens gecompenseerd worden waarvan onomstotelijk vaststaat dat de schade aan hun woningen veroorzaakt is door de werkzaamheden aan het kanaal.

Wel werd er een voorstel gedaan voor een schaderegeling, maar die plannen stuitten op forse weerstand van veel partijen in het provinciehuis. De lening zou ‘een financiële strop om de nek’ dreigen te worden, als een soort tweede hypotheek. De zes coalitiepartijen stellen nu voor om de lening te verruimen, met de optie dat de lening in sommige gevallen kan worden kwijtgescholden. Een bijdrage dus.

Drie categorieën

Daarmee valt het schadeplan straks in drie categorieën: (1) een schadevergoeding voor huishoudens waarvan onomstotelijk vaststaat dat de schade is veroorzaakt door werkzaamheden aan het kanaal, (2) een vergoeding van maximaal 200.000 euro voor huishoudens waarvan niet onomstotelijk vaststaat dat die schade is veroorzaakt door overheidshandelen en (3) een lening voor huishoudens waarvan bewezen is dat de schade niet is veroorzaakt door overheidshandelen.

Problemen kanaal Almelo-De Haandrik
Circa 350 gezinnen langs het kanaal Almelo-De Haandrik kampen met verzakte huizen, scheuren in muren en ondergelopen kelders. 


Eind mei werd het veelbesproken onderzoeksrapport gepresenteerd. Conclusie: het merendeel van de schade aan de huizen is niet veroorzaakt door werkzaamheden in en rond het kanaal.


Emotioneel

Bewoners van het 'probleemkanaal' spraken zich vorige week woensdag met veelal emotionele betogen uit over de schaderegeling die de provincie heeft opgesteld. "Ik ben de grip op het leven kwijtgeraakt", zei een van de omwonenden.

Er liggen voor morgen negen moties en amendementen. Zo willen PVV, Partij voor de Toekomst, Forum voor de Democratie en de VVD, dat er ook een plan van aanpak komt voor de immateriële schade voor de inwoners, zoals bijvoorbeeld extra zorguitgaven om het wegvallen van inkomsten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: