Miljoenen euro's schade voor Overijsselse loonwerkers door diefstal gps-apparatuur

De diefstal van gps-apparatuur uit landbouwvoertuigen heeft het afgelopen jaar zo'n 6 miljoen euro schade veroorzaakt voor de agrarische sector in Nederland. Maar liefst een kwart daarvan heeft betrekking op Overijsselse loonwerkbedrijven.

Begin deze maand sloegen inbrekers nog toe bij een loonwerkbedrijf in Luttenberg. Daar werden bij vijf trekkers bedieningsschermen los geknipt en meegenomen. Enkele weken eerder werd in één nacht toegeslagen in Schalkhaar en Lemelerveld, waar criminelen onder meer gps-apparaten meenamen.

Vanaf april 2019 heeft de politie zo'n tweehonderd aangiften ontvangen van dergelijke inbraken. Daarvan zijn er maar liefst 49 afkomstig uit Overijssel. Het schadebedrag is bij alle getroffen ondernemers ongeveer gelijk, een snelle rekensom leert dus dat de loonwerkers in onze provincie te maken hebben met een schadepost van ongeveer anderhalf miljoen euro.

De cijfers komen van Platform Veilig Ondernemen (PVO) Oost-Nederland. Dat is een samenwerking tussen brancheorganisaties, ondernemers(verenigingen), gemeenten, politie, justitie en het openbaar ministerie (OM).

Internationale bendes

Volgens PVO worden de inbraken gepleegd door mobiele bendes die zich snel en veel door het hele land verplaatsen. Het gaat om rondtrekkende internationale groepen die verschillende vormen van vermogenscriminaliteit plegen, zoals diefstallen, inbraken, overvallen en oplichting. Om onder de radar te blijven wisselen ze veelvuldig van voertuig, verblijfplaats en land.

De daders zouden onder meer gebruik maken van huurvoertuigen en verblijven vaak op vakantieparken. In juni 2019 en februari 2020 zijn er aanhoudingen verricht voor deze specifieke diefstallen, maar daarmee zijn de inbraken niet opgehouden.

Voorzorgsmaatregelen

De politie vraagt de agrarische sector vooral om voorzorgsmaatregelen te nemen om diefstal van gps-apparatuur te voorkomen: "Enkel een slot op de schuur is niet voldoende om deze dieven tegen te houden. Demonteer waar mogelijk de systemen van het landbouwvoertuig en berg het veilig op.

Daarnaast is tevens gebleken dat investeringen in camera- en alarminstallaties betere bescherming bieden en bovendien de mogelijkheden binnen de opsporing van de daders aanzienlijk vergroten. En wees alert wanneer gps-apparatuur tweedehands wordt aangeboden via sites als Marktplaats of E-Bay."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: