Myrthe (19) overhandigt 17.000 handtekeningen tegen seksuele intimidatie: "Hoop dat veiligheid omhoog kan"

De petitie van de 19-jarige Myrthe van der Houwen tegen seksuele intimidatie, heeft bijna 17.000 handtekeningen opgeleverd. Vanmiddag overhandigde de studente de handtekeningen aan de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen en sprak ze de voltallige gemeenteraad toe.

Myrthe begon de petitie een aantal weken geleden. De UT-studente stelt dat jonge vrouwen in Enschede niet meer alleen over straat durven lopen. Dagelijks worden vrouwen in het centrum van Enschede lastiggevallen door mannen die seksistische dingen roepen, vrouwen aanraken en zelfs volgen naar huis. Met name aan de Noorderhagen is een groep mannen die vrouwen intimideert, zegt ze.

Gemeenteraad toespreken

Vanmiddag mocht Myrthe de voltallige gemeenteraad van Enschede kort toespreken. "Zoals u wellicht niet ontgaan is, ben ik een petitie gestart tegen seksuele intimidatie", begon ze. "Dat gebeurt zeker in Enschede, kan ik u vertellen uit mijn eigen ervaring, maar ook uit die van mijn vriendinnen en huisgenoten. Middels mijn petitie ben ik er ook achter gekomen dat dit breder gaat dan alleen Enschede, helaas."

Ze overhandigde de duizenden handtekeningen aan burgemeester Van Veldhuizen. "Ik ben heel blij en heel dankbaar dat u gaat vergaderen over deze kwestie", zei Myrthe. "Ik hoop dat de veiligheid in Enschede omhoog kan voor alle vrouwen, maar ook voor alle anderen."

Vanavond vergadert de Enschedese gemeenteraad over de seksuele intimidatie in de stad.

Myrthe van der Houwen overhandigt de handtekening aan burgemeester Onno van Veldhuizen (Foto: RTV Oost)
Myrthe van der Houwen overhandigt de handtekening aan burgemeester Onno van Veldhuizen (Foto: RTV Oost)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: