Nieuws

Woonwagenbewoners Kampen dreigen met rechtszaak: "Gemeente discrimineert op grond van ras"

Woonwagens aan de Wielstraat in Kampen
Woonwagens aan de Wielstraat in Kampen © Google Streetview
Woonwagenbewoners in Kampen dreigen de gemeente voor de rechter te slepen. De actievoerders willen meer standplaatsen, die ze van de gemeente niet krijgen. Volgens de woonwagenbewoners worden ze buiten spel gezet vanwege hun etnische afkomst. Daarmee worden mensenrechten geschonden, aldus de bewoners.
De actievoerders wijzen naar een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, die woonwagenbewoners aanmerkt als een etnische groep. Een ras.

'Langere wachttijd'

Volgens de groep moeten zij aantoonbaar langer wachten op een standplaats (twintig jaar), dan mensen die op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning (tien jaar). De gemeente maakt hiermee onderscheid op basis van ras, concluderen de actievoerders in een brief aan het college.
"We zijn het zat om al veertig jaar beloftes te horen", zo staat in de brief. De schrijvers dreigen met een rechtszaak als de gemeente niet met 'een concreet plan komt om het huidige probleem op te lossen'. "En dan geen plan dat in de kast blijft liggen, zoals dat van afgelopen jaren."

Rechtszaken tegen andere gemeentes
Er zijn eerder soortgelijke rechtszaken aangespannen door woonwagenbewoners. Onder meer tegen de gemeentes Nijmegen, Oss, Leudal, Heusden en Dordrecht. "In al deze gevallen zijn de woonwagenbewoners in het gelijk gesteld."
Wanneer de gemeente het 'concrete plan' rond moet hebben, laten de woonwagenbewoners in het midden. Ze hebben al wel een datum geprikt voor een volgende demonstratie: donderdagavond, op het Burgemeester Berghuisplein in Kampen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.