Nieuws

Gemeenteraden stemmen in met toekomstplannen opvolging Soweco

Soweco
Soweco © RTV Oost
De gemeenteraden van Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Twenterand, Tubbergen en Wierden hebben ingestemd met de plannen voor de toekomst van de sociale werkvoorziening Soweco. Alle medewerkers komen in dienst bij de gemeenten, ook stafmedewerkers en leidinggevenden. De kwetsbare medewerkers van Soweco behouden hierbij zoveel mogelijk hun huidige werkplek en begeleiding.
Het jawoord van de gemeenten betekent niet per direct het einde van de huidige Soweco. Deze samenwerkingsvorm stopt pas als de nieuwe toekomstbestendige organisaties er zijn. Afgesproken is dat de ontmanteling geen haastklus wordt.
Rijssen-Holten en Hellendoorn organiseren de zorg voor de meest kwetsbare groep mensen op de arbeidsmarkt straks zelf. In Rijssen wordt dat opgepakt door de Sterkerij. En in Hellendoorn wordt de bestaande vestiging van Multipack voortgezet.
Almelo, Twenterand, Tubbergen en Wierden zetten samen een nieuwe stichting op, die de zorg voor de kwetsbare medewerkers uitvoert en organiseert. Deze organisatie opereert de komende jaren vanuit de huidige locatie van Soweco in Almelo. Twenterand wil onderzoeken of zo’n stichting ook zonder samenwerking met andere gemeenten mogelijk is.

Duidelijkheid

"Er komt na jarenlange politieke dialoog duidelijkheid en rust voor de mensen die bij Soweco werken. Zorg en aandacht voor deze groep staat wat ons betreft centraal", zegt het Dagelijks Bestuur van Soweco. "We doen ons uiterste best om deze verandering voor hen zo geruisloos mogelijk te laten verlopen."
De medewerkers houden zoveel mogelijk het werk wat ze nu ook doen. "Verder beloven wij de zekerheid van een baan, arbeidsvoorwaarden, goede begeleiding en zorg." Groenmedewerkers komen in dienst van de gemeente waarvoor ze al werken. De tachtig stafmedewerkers krijgen een plek bij één van de gemeenten. Gedwongen ontslagen worden hiermee voorkomen.
De nieuwe situatie geeft de zes gemeenten meer keuzevrijheid. Ook hebben ze meer mogelijkheden om met eigen beleid en met directe sturing op eigen budget zelf besluiten te nemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.