Provincie Overijssel: minister moet luchtvaartkeuzes beter uitleggen

Minister Cora van Nieuwenhuizen moet veel beter uitleggen waarom zij bepaalde keuzes maakt in haar Luchtvaartnota 2020-2050. En welke effecten die keuzes hebben op de leefomgeving van Nederland. Dat schrijft de provincie in een zienswijze op de nota van de minister. "Ze lijkt te kiezen voor maximale economische groei en minimale verbeteringen voor klimaat, gezondheid en kwaliteit leefomgeving", aldus de provincie.

De provincie heeft de zienswijze ingediend, mede namens de gemeenten Dalfsen, Deventer, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Kampen, Olst-Wijhe, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Wierden en Zwolle.

Juist antwoord

Een belangrijk bezwaar van de betrokken partijen is dat de minister Lelystad Airport ten onrechte presenteert als een voldongen feit. Dit terwijl het proces van de luchtvaartnota en de herziening van het luchtruim juist een antwoord moeten geven op de vraag of Lelystad Airport wel nodig is. 

Grote delen van Overijssel verwachten hinder als gevolg van de openstelling van Lelystad Airport. De grote teruggang in luchtverkeer door de coronacrisis en de roep om verduurzaming van mobiliteit is een kans om Lelystad Airport te ontwikkelen tot de meest duurzame luchthaven ter wereld, waarop alleen vliegtuigen vliegen die voldoen aan de hoogste duurzaamheidsambities.

Grote kansen in Twente

De minister mist met de luchtvaartnota kansen om echt werk te maken van verduurzaming van de luchtvaart, schrijft de provincie in haar zienswijze. In Twente liggen hiervoor grote kansen. "De Technologybase Twente en Twente Airport hebben veel potentie als het gaat om luchtvaartinnovaties zoals elektrisch vliegen, onbemand vliegen (drones) en veilige integratie van onbemand en bemand vliegen."

De provincie wijst er bovendien op dat Twente Airport op dit moment hard werkt aan het inrichten van een cluster voor onderhoud, reparatie en revisie van verkeersvliegtuigen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: