Oldenzaler en medeverdachte krijgen lagere straffen voor fraude met mondkapjes

Twee mannen, één uit Oldenzaal en de andere uit Amersfoort, zijn woensdag veroordeeld tot twee jaar cel voor fraude en witwassen. De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen kocht 11 miljoen mondkapjes via een Nederlandse site, maar kreeg de bestelling nooit geleverd.

Tegen M. uit Amersfoort was vier jaar cel geëist. Tegen Oldenzaler B. was drie jaar cel geëist. De rechtbank in Zwolle valt fors lager uit, omdat ze niet bewezen acht dat het duo de deelstaat oplichtte. Daarvoor ontbreekt volgens de rechtbank bewijs.

Wel probeerden de verdachten om 880.000 euro, die werd overgemaakt op de bankrekening van het bedrijf van de man uit Oldenzaal, wit te wassen.

Tien vrachtwagens

In maart zocht de Duitse deelstaat tijdens de wereldwijde schaarste naarstig naar mondkapjes voor zorgpersoneel. Via een Nederlandse website kocht de deelstaat 11 miljoen mondkapjes.

Na een aanbetaling van 880.000 euro stonden tien vrachtwagens klaar om het materiaal te halen, maar ze hoefden nooit te rijden. De deelstaat bleek te zijn opgelicht. Bewijs dat de twee achter die valse site zaten, is er niet, stelt de rechtbank. Wel wisten de mannen dat ze crimineel geld aan het witwassen waren.

Valse documenten

B. maakte in een paar dagen tijd tonnen over. Zeker 125.000 euro hiervan ging naar rekeningen van M.. Toen zijn bankrekening werd geblokkeerd, poogde hij de bank te misleiden met valse documenten.

Zo'n vijf ton kwam via een Engelse rekening in Nigeria terecht bij een vermoedelijk derde verdachte, maar de banken grepen snel in toen transacties dubieus bleken. De bedragen werden teruggestort op de rekening van Oldenzaler B., waarna het Openbaar Ministerie beslag legde op die rekening.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Noordoost-Twente Oldenzaal Nieuws
Deel dit artikel: