Nieuws

Maak kennis met het ooievaarskoppel dat Rijkswaterstaat tot wanhoop drijft

Maak kennis met het ooievaarskoppel dat Rijkswaterstaat tot wanhoop drijft
Maak kennis met het ooievaarskoppel dat Rijkswaterstaat tot wanhoop drijft © Wilbert Bijzitter
Rijkswaterstaat heeft het aan de stok met twee verliefde ooievaars. Het stel bouwt nesten boven de A28 bij Staphorst en boven het spoor; allemaal plekken waar ze niet welkom zijn. Keer op keer worden de nesten weggehaald. En keer op keer bouwen ze gewoon weer een nieuwe. Wie heeft de langste adem: de ooievaars, of de wegbeheerder?
ProRail maakte als eerste kennis met het ooievaarsstel. De dieren zagen een portaal boven het spoor bij Staphorst als dé droomlocatie voor hun eerste nestje. ProRail was minder enthousiast en haalde het weg.
De ooievaars verhuisden naar een nieuw spoorportaal, een paar meter verderop. Toen ook dat nest werd weggehaald, leken ze de hint te snappen: spoorportalen zijn verboden.

Verhuizing naar de snelweg

En dus verhuisden ze naar de A32, vlak bij Meppel. Nest nummer drie bouwden ze op een portaal boven de snelweg. Dat beviel prima. Helaas zat ook Rijkswaterstaat niet te wachten op de dieren. Weg nest.
De wegbeheerder nam gelijk maatregelen en plaatste metalen pinnen op het portaal. De ooievaars, niet meer geïnteresseerd in die specifieke locatie, streken twee portalen verderop neer. Je mag zelf invullen wat Rijkswaterstaat toen deed.
Vandaag de dag woont het koppel weer in onze provincie; op een prachtig portaaltje boven de A28 bij Staphorst, met uitzicht over de velden en het dorpshart... maar voor hoe lang nog?
Maak kennis met het ooievaarskoppel dat Rijkswaterstaat tot wanhoop drijft

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.