Nieuws

Provinciale Staten vergadert eenmalig in Nedersaksisch: "Belangrijke waardering voor streektaal"

De Statenzaal in het Provinciehuis
De Statenzaal in het Provinciehuis © RTV Oost
De Statenvergadering in maart 2021, Dialectmaand, zal in het Nedersaksisch worden gehouden. Die motie door Statenlid Dinand Leferink (VVD) is gisteravond door een meerderheid van de Provinciale Staten aangenomen.
Historisch Centrum Overijssel en Overijsselacademie zijn blij met dit besluit van de Staten. Zij zien het gebruik van de streektaal in het openbaar bestuur als een belangrijke stap in de verdere waardering van het Nedersaksisch als zelfstandige taal binnen Nederland en Europa.

Vincent Robijn, directeur Historisch Centrum Overijssel en Overijsselacademie vertelt: "Lange tijd is de streektaal gezien als ‘slecht Nederlands’, iets wat je maar snel moest afleren als je verder wilde komen in het leven. Dat, terwijl de geschiedenis van het Nedersaksisch teruggaat tot de Middeleeuwen en de taal de huidige landsgrenzen ver overstijgt."

'Streektaal mag er zijn'

"Door in het Nedersaksisch te vergaderen, laten de Provinciale Staten zien én horen dat de streektaal er mag zijn, dat het onderdeel is van de cultuur van deze prachtige regio, van Groningen tot aan de Achterhoek. Het zou mooi zijn als dit initiatief navolging krijgt in de Staten van Groningen, Drenthe, Gelderland en misschien zelfs Fryslân."
De medewerkers van Historisch Centrum Overijssel en Overijsselacademie gaan de Provinciale Staten ondersteunen bij de voorbereiding van de Statenvergadering in het Nedersaksisch. Dat doen ze door het helpen met vertalen van de vergaderstukken en het aanbieden van een introductie- of opfriscursus over de Nedersaksische taal en cultuur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.