Nieuws

Bewoners Groot Driene zijn hangjongeren meer dan zat: "Ze willen hier de baas zijn"

Ze zijn er helemaal klaar mee, de bewoners van de P.C. Hooftlaan in de Hengelose wijk Groot Driene. Al jaren klagen ze bij de gemeente en bij de politie over overlast van jongeren bij de JOP en de pannakooi. Vorige maand liep het daar helemaal uit de hand.
"Ze kwamen echt overal vandaan op scootertjes en vlogen alle kanten op," zegt een wijkbewoner die anoniem zijn verhaal wil doen. Volgens hem riepen de jongeren elkaar via social media op om naar de Hengelose wijk te komen. Zeker honderd jongeren wilden met elkaar op de vuist. Er zou sprake zijn van messen en vuurwapens. Ze kwamen uit alle hoeken van Twente.
Tekst gaat verder onder foto
Een groene wijk
Een groene wijk © eigen foto rtvoost

Een grote bek

De P.C. Hooftlaan is een brede laan met veel groen. Naast de basisschool en de gymzaal staan de pannakooi en de JOP. "Vroeger voetbalde jong en oud hier met elkaar", zegt een andere bewoner. "Maar de kleintjes worden weggestuurd door de ouderen die het daar voor het zeggen willen hebben, ze willen er de baas zijn om daar hun gebied van te maken." Wie er iets van zegt, kan een grote bek krijgen.

Naalden en condooms

Omdat ze bang zijn voor represailles doen de bewoners hun verhaal anoniem. Want volgens hen is er niet alleen sprake van overlast maar ook van criminaliteit. Vooral de drugshandel is hen een doorn in het oog. De conciërge van de basisschool is volgens een van hen 's morgens druk met het opruimen van de rotzooi. Er liggen naalden van drugsgebruikers, condooms en lege zakjes waar drugs in hebben gezeten.
Tekst gaat verder onder foto.
Drugsoverlast
Drugsoverlast © eigen foto rtvoost

Niet meer buiten spelen

De bewoners die wij spreken hebben de wijk in de laatste vijftien jaar zien afglijden. Volgens hen doet de gemeente en ook de politie niets. "Als je ze belt, zijn ze altijd te laat. Of ze blijven met hun luie reet in de auto zitten. Ja, zo pak je ze niet, zeg ik dan", zegt een van hen. Boos zijn ze, en ongerust. Een moeder vertelt dat ze haar kinderen niet meer op die plek buiten laat spelen.

"Haal de bosjes weg"

Na de rel op 12 juni ziet ze dat haar kinderen bij het minste of geringste in de stress schieten. "Ze raken in paniek, komen naar me toe rennen en de jongste zit de hele avond bij mij en durft niet meer in het eigen bed te slapen." Volgens de bewoners is de oplossing voor de problemen niet eens zo moeilijk: "Haal de bosjes rond de pannakooi weg en verwijder de JOP. Handhaaf!"
Tekst gaat verder onder foto
De omstreden Jongerenontmoetingsplek
De omstreden Jongerenontmoetingsplek © eigen foto rtvoost

Coronatijd

Burgemeester Schelberg heeft veiligheid in zijn portefeuille. Volgens hem is de overlast in de wijk Groot Driene niet groter dan elders in zijn stad. Al erkent hij wel dat in de coronatijd de spanningen overal hoog op konden lopen. "Maar dat was overal, in alle steden."

Succesvolle stopgesprekken

Over de rellen op 12 juni is hij kort: "Ik kan me voorstellen dat de schrik bij de bewoners nog in de veren zit. Maar we hebben stopgesprekken met de jongeren gehad. De intensieve methode die de politie heeft toegepast, met de wijkagenten, heeft ook geholpen."
Dat de pannakooi voor problemen zorgt, herkent hij niet: "Het is vijf jaar geleden dat we daar het laatst een melding van overlast van hebben gehad". Als mensen overlast ervaren, moeten ze vooral bellen. "Onze boa's zijn er dagelijks, de wijkagent is er altijd en jongerenwerkers zijn er actief aanwezig. Op basis van gerichte meldingen kunnen we een gerichte aanpak hebben."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.