Financiële strop voor ov in Overijssel: elf miljoen euro minder inkomsten dit jaar

De coronacrisis hakt er flink in voor het openbaar vervoer in Overijssel. De provincie verwacht dit jaar elf miljoen euro mis te lopen aan opbrengsten. En omdat de provincie voor veel bus- en treinconsessies verantwoordelijk is, wordt de portemonnee getrokken.

Vanwege de 'intelligente lockdown' reisden we tussen halverwege maart tot eind mei nauwelijks nog met de bus of trein. De reizigersopbrengsten zijn daardoor fors gedaald, terwijl de kosten wel vaak doorliepen.

Gaten bijvullen

De provincie is zogenoemd concessiehouder van een groot aantal buslijnen in Overijssel. Ook treindiensten als Enschede-Zwolle en Oldenzaal-Hengelo-Zutphen vallen onder verantwoordelijkheid van 'Zwolle'. En dat betekent dat de provincie de financiële gaten nu bij moet gaan vullen.

 

Alleen al voor dit jaar schat Overijssel elf miljoen euro aan opbrengsten mis te lopen. En daar blijft het niet bij: de provincie verwacht dat ook de komende jaren de inkomsten uit ov lager zullen zijn. "Dit vanwege structurele veranderingen in het reisgedrag door de crisis."

Dertig miljoen

Gisteravond stemden de Statenleden in met het voorstel om in totaal dertig miljoen euro vrij te maken om de inkomstenderving de komende jaren op te vangen. Daarvoor wordt de reserve aangesproken. Dit 'potje' van 30 miljoen euro had de provincie al achter de hand om lagere inkomsten of stijgende prijzen te kunnen opvangen. 

De kans bestaat overigens dat het Rijk ook een deel van de kosten gaat compenseren, maar daarover is nog geen zekerheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: