Nieuws

OR Soweco vindt ontmanteling sociale werkvoorziening 'historische vergissing'

Soweco
Soweco © RTV Oost
Alle zes gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de sociale werkvoorziening Soweco hebben besloten tot de opheffing van de gemeenschappelijke regeling (GR), zeg maar de basis van hun samenwerking. Tot teleurstelling van de ondernemingsraad (OR). "Wij vragen ons af of de politiek de gevolgen van dit besluit volledig kan overzien", reageert OR-lid Miriam Doeschot. "Wij vinden dit een historische vergissing."
Als de GR over een tijd niet meer bestaat, ligt de verantwoordelijkheid voor de zorg en de begeleiding van de meest kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt bij elke gemeente afzonderlijk. De gemeenten hebben afgesproken dat het huidige bedrijf Soweco pas stopt als de nieuwe uitvoeringsorganisaties er is.
De OR vindt dat er nog steeds veel te weinig bekend is hoe die nieuwe uitvoeringsorganisatie er uit komt te zien. Dat de OR dit vindt is niet nieuw. Al in mei van dit jaar liet de OR optekenen verbaasd te zijn over de haast waarmee het dagelijks bestuur wilde overgaan tot de opheffing van de GR en de ontmanteling van Soweco NV. "De zes gemeenteraden zijn gevraagd hier goedkeuring aan te geven. Dat beangstigt ons, want er is nog heel veel onduidelijk", zei Miriam Doeschot daar destijds over.
Wat betreft de opheffing van de GR is de kogel nu de kerk. Vanaf het begin van volgend jaar moet deze ophouden te bestaan. "Feit blijft dat het een politiek besluit is waarvoor de politiek verantwoordelijkheid zal moeten dragen, aldus Doeschot nu. "De vraag is of de gemeenteraadsleden de gevolgen van dit besluit kunnen overzien."
Het OR-lid meldt dat er nu een nieuwe fase is ingegaan. Voor de OR betekent dit vooral afwachten op wat komen gaat. Doeschot: "Als er meer duidelijkheid is over de nieuwe uitvoeringsorganisatie, gaan we ons richten op onze adviserende rol en het opstellen van sociale plannen." Tot die tijd verandert er aan de huidige bedrijfsvoering niets.

Lees ook:

Gemeenteraden stemmen in met toekomstplannen opvolging Soweco FNV roept gemeenten op raadsbesluit Almelo over Soweco te volgen OR Soweco vindt toekomstplan te mager voor besluit tot opheffen Soweco Ondernemingsraad Soweco blij met akkoord maar heeft nog veel vragen Akkoord bereikt over Soweco, iedereen behoudt baan Het succes van sociale werkplaats De Sterkerij in Rijssen? "Gunfactor en gemeenschapszin" Ondernemingsraad Soweco verliest rechtszaak tegen bestuur: geen rol in onderzoek naar toekomst Voormalig VolkerWessels-topman Hazewinkel: 'Soweco beter af zonder dagelijks bestuur' Ondernemingsraad Soweco eist inspraak in mogelijke opheffing Niet de staatssecretaris, maar haar adviseurs praten over Soweco in 'open gesprek' Kamerlid GroenLinks bezoekt Soweco Almelo: "Sociale werkvoorziening is niet makkelijk te vervangen" OR Soweco teleurgesteld over toekomstplannen bestuur: "Is dit alles?" Twentse gemeenten stoppen met sociale werkplaats Soweco Medewerkers Soweco protesteren in stilte, maar koken van woede Soweco-werknemers klampen or-leden dagelijks aan vanwege onzekere toekomst Ondernemingsraad Soweco krijgt steuntje in de rug van Tweede Kamer Voorstel SP over behoud Soweco krijgt steun in Tweede Kamer Medewerkers Soweco protesteren voor Twentse gemeentehuizen: "Bekijk alternatieven" Ondernemingsraad Soweco over mogelijke einde: "Klap in ons gezicht" FNV over dreigend einde Soweco: "Pure kapitaalvernietiging" Twentse gemeenten dreigen te stoppen met Soweco Soweco Almelo bestaat 50 jaar: 'Wij kunnen het verschil maken'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.