Nieuws

Boer én Kamerlid Von Martels over boerenprotest: "Gaat zich tegen de sector keren"

Tweede Kamerlid en boer Maurits von Martels wijst de protesterende boeren erop dat ze niet te ver moeten gaan met hun acties. De politicus, zelf melkveehouder in Dalfsen, reageert daarmee op de snelwegblokkades van vandaag.
De protesterende boeren hebben vanmiddag op de A1 twee blokkades gevormd. Zowel bij Holten als bij Wilp staan ze met tientallen trekkers stil op de snelweg, waardoor lange files zijn ontstaan.
Luister hier naar het hele interview met het Kamerlid

Vrees voor gezondheid

De boeren voeren al de hele dag actie tegen het nieuwe veevoerbeleid van minister Schouten van Landbouw. Zij wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwit toe te staan in veevoer. De maatregel houdt concreet in dat er geen soja en raapschroot meer gevoerd mag worden aan de dieren.
Om het wegvallen van die eiwitten te compenseren zouden boeren over moeten gaan op andere voedermiddelen. Maar die zijn duurder en daarom vrezen boeren voor de gezondheid van hun dieren.

Waarschuwing

"Het is wel begrijpelijk dat de boeren een signaal wil afgeven om te laten zien dat ze het niet eens zijn met de plannen van het kabinet", laat Von Martels weten. "Maar je kunt die eiwitnorm ook halen zonder soja of raapschroot. Dat is mogelijk. Dan hoef je de gezondheid van de dieren dus niet te schaden, het gaat alleen wel extra geld kosten."
Von Martels waarschuwt de boeren dat ze niet te ver moeten gaan met hun acties. "Dit gaat zich tegen de sector keren. Op een gegeven moment is de goodwill verspeeld. Mijn collega-kamerlid Tjeerd de Groot (D66) wordt geconfronteerd met doodsbedreigingen. Het gaat dikwijls te ver en de sector moet oppassen dat er geen grenzen worden overschreden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.