Nieuws

Ruim honderd boeren doen aangifte bij politiebureau in Zwolle

Een groep van meer dan honderd boeren heeft vanmiddag in Zwolle aangifte gedaan tegen minister Schouten. Ze voerden actie tegen haar veevoerbeleid. Inmiddels zijn de boeren weer vertrokken uit de stad.
Een gedeelte van de groep wilde in eerste instantie met ongeveer veertig trekkers de snelweg op bij De Lichtmis, maar dat werd verboden door de politie. Ze zijn uiteindelijk onder politiebegeleiding naar het politiebureau in Zwolle gereden.
Een andere groep boeren vertrok vanaf de woonboulevard in de stad. Er stonden uiteindelijk meer dan honderd trekkers bij het bureau geparkeerd.

Aangifte

De protesterende boeren deden aangifte tegen minister Schouten van Landbouw vanwege het nieuwe veevoerbeleid. Zij wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwit toe te staan in veevoer, maar de actievoerende boeren zien dat als 'dierenmishandeling'.
Per bedrijf werd er aangifte gedaan, deze worden allemaal toegevoegd aan het proces verbaal van vrijdag. Toen deden boeren ook al aangifte tegen de minister.
De tekst gaat verder onder de video.
Meer dan honderd boeren in Zwolle deden aangifte tegen minister Schouten
Motie
Donderdagnacht om half vier stemde de Tweede Kamer voor een motie van CDA en VVD om het plan van de minister en een alternatief plan van de boeren door te laten rekenen.
Maar voor een aantal boeren is dat niet voldoende. Het plan van Schouten moet in september namelijk al in gaan en de kans is groot dat de doorberekening dan nog niet is gedaan.

A1

Gisteren voerde een groep boeren ook al actie tegen het beleid. Ze blokkeerden toen de A1 bij Holten en Wilp. Ongeveer zestig trekkers reden rond drie uur 's middags daar de snelweg op. Door de blokkade ontstonden lange files. Rond zes uur 's avonds was de weg weer vrij.
Bekijk hier een video van de blokkade op de A1 vrijdagmiddag:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.