nieuws
Rijke kerken moeten arme kerken tegemoetkomen - maar hoe dan?

De generale synode van de PKN bedacht dat het een goed idee was dat rijke kerken een deel van hun bezit wel kunnen verkopen om zo arme kerken te helpen. Veel van dat kapitaal zit in stenen en brengt geld op.
Geld dat in stenen of grond zit, kan voor een belangrijk deel bij aan de begroting van een kerkgemeenschap. Zo kan grond worden verpacht en door gebouwen te verhuren komt er geld binnen.
Het college van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Almelo (PGA) vindt het een goed principe. Ook nu is het in de praktijk al zo dat kerken die armlastig zijn, een beroep kunnen doen op speciale fondsen. Rijkere kerken dragen daar verhoudingsgewijs meer aan bij dan armere.
Coronacrisis
De PGA beschouwt zichzelf niet als een rijke gemeente. Ze bestaat uit vijf wijkgemeentes en heeft drie kerkgebouwen in haar bezit: de Pniëlkerk, de Grote Kerk en Noach. Daarnaast bezit het twee zalencentra. Deze staan naast de Grote Kerk. Normaalgesproken zorgen de zalencentra voor extra inkomsten maar in de coronacrisis brachten die niets op.
Een plan voor de toekomst
De voorzitter van het college van kerkrentmeesters, Piet Visser, maakt zich zorgen. "Als we niets doen dan kunnen we over tien jaar de laatste van de kerkgebouwen sluiten", vreest hij. De PGA is daarom druk bezig om samen met de gemeenteleden een plan op te stellen voor de toekomst.
Zondag 5 juli in Hoogtij een gesprek met Piet Visser en Hendrik-Jan Boere van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Almelo.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.