Nieuws

Vader overleden Tobias (12) uit Zwolle helpt ouders van terminaal zieke kinderen met financiën

Reitse Sybesma
Reitse Sybesma © RTV Oost
Reitse Sybesma uit Zwolle verloor zijn zoon Tobias twee jaar geleden aan de gevolgen van hersenstamkanker. Die periode liet de vader al zijn werk uit handen vallen om er voor zijn zoon te zijn, maar daardoor kwamen hij en zijn gezin in geldnood. Achteraf bleek dat hij aanspraak had kunnen maken op allerlei vergoedingen en dus wil hij nu andere ouders in een soortgelijke situatie helpen om de financiën op orde te krijgen.
Tobias overleed na een ziektebed van ongeveer negen maanden. "Je bent er dan volledig voor je kind", vertelt Reitse. "Dat betekent dat ik al mijn werk uit mijn handen liet vallen met als gevolg veel minder inkomsten."
En zo kwamen Reitse en de rest van zijn gezin in geldnood. "Het ging niet van de een op de andere dag, maar waar moet je op een gegeven moment je vaste lasten van betalen? Ik kocht mijn brood uiteindelijk met een creditcard."

Taboe

Hij merkte dat hij niet graag over zijn financiële situatie praatte. "Het gaat op dat moment allemaal om je kind, dat staat op nummer één. Je gaat dan niet zo snel ook over de tweede crisis, geldnood, praten."
Uiteindelijk bleek dat er oplossingen zijn, maar daar kwamen Reitse en zijn vrouw te laat achter. Via overheidsregelingen of verzekeringen kunnen ouders namelijk aanspraak maken op vergoedingen die kunnen oplopen tot vele tienduizenden euro's.
Maar de aanvraagperiode is beperkt. "Een halve maand voor het overlijden van Tobias kwamen we er pas achter. Toen pas hebben we de formulieren ingevuld. Waren we eerder geweest, dan hadden we aanspraak kunnen maken op in totaal tachtigduizend euro", vertelt Reitse.
Het rekenvoorbeeld op ZULF
Het rekenvoorbeeld op ZULF © RTV Oost

Geen rocket-science

Op zijn site ZULF geeft Reitse tips aan ouders met een ongeneeslijk ziek kind om aanspraak te maken op vergoedingen. Op de site geeft hij rekenvoorbeelden en verwijst hij ouders naar de goede instanties.
Hij vertelt: "Het is geen rocket-science. Het is gewoon netjes invullen, aanvragen en wachten tot er een akkoord op is. Dan kan je je volledig richten op je zieke kind, zonder je zorgen te maken over financiën."
Reitse maakt site om ouders van terminaal zieke kinderen te helpen: "Financiën worden tweede crisis"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.