Nieuws

Nietsvermoedende Almeloër in badjas ontvoerd bij strafexpeditie bouwvakkers

De huisgenoot stond doodsangsten uit in het bos
De huisgenoot stond doodsangsten uit in het bos © Getty Images
Omdat de collega die ze 'een lesje wilden leren' niet thuis was, nemen enkele wraaklustige bouwvakkers genoegen met diens nietsvermoedende huisgenoot. Het onschuldige slachtoffer wordt slechts gekleed in badjas ontvoerd naar een afgelegen plek in een bos bij Almelo en staat doodsangsten uit als hij te horen krijgt dat hij zijn eigen graf moet graven. De uit de hand gelopen strafexpeditie draait om welgeteld 270 euro, zo blijkt uit het strafdossier 'Bruine Kiekendief'. Een bizarre zaak waar tot op heden geen enkele ruchtbaarheid aan was gegeven.
door Tom Meerbeek en Jan Colijn
In deze zaak draait het om een zogenoemde koppelbaas, die als tussenpersoon meerdere bouwvakkers voor zich laat werken. Onder hen vier werklieden uit de regio Twente, die veelal samen met elkaar optrekken. Ze werkten als zzp'ers in de bouw.
Begin april barst echter de bom als de 40-jarige koppelbaas het aan de stok krijgt met een van de mannen. Drie collega's krijgen 270 euro betaald voor gedane werkzaamheden, maar als de vierde bouwvakker te horen krijgt dat hij nog even op zijn geld moet wachten, gaat de man door het lint. De man maakt de koppelbaas uit voor rotte vis en bedreigt hem op grove wijze.

Lesje leren

De koppelbaas beklaagt zich daarop bij de andere drie bouwvakkers. Die vrezen hun baantje kwijt te raken en besluiten - samen met de koppelbaas - hun collega een lesje te leren. Ze willen hem in zijn eigen woning opzoeken, maar de man blijkt niet thuis. Wie er wel is? Zijn nietsvermoedende 49-jarige huisgenoot, slechts gekleed in badjas.
Terwijl een van de mannen buiten op de uitkijk blijft staan, dwingen drie belagers de huisgenoot te bellen met hun rivaal. Maar als die niet op komt dagen, besluiten ze via de huisgenoot te laten zien dat het ze menens is.

Graf graven

De totaal onschuldige Almeloër, die met de hele zakelijke ruzie niets te maken heeft, wordt gekidnapt en overgebracht naar een bos aan de rand van Almelo. Daar wordt hem toegebeten dat hij zijn graf kan gaan graven.
Bovendien loopt hij enkele rake klappen op, als signaal aan de collega die de koppelbaas heeft bedreigd en daarmee hun broodwinning in gevaar brengt. Daarna gaan de ontvoerders er vandoor, de onschuldige huisgenoot hevig ontdaan achterlatend.

Paniek

Het slachtoffer, dat overigens van zijn mobieltje is beroofd, rent uiteindelijk in paniek het bos uit en probeert een passerende vrachtauto aan te houden. De trucker gaat er, bij het zien van de man in zijn badjas, echter plankgas vandoor. Een volgende automobilist stopt wel en brengt de huisgenoot in veiligheid.
De vier mannen worden begin april aangehouden. Behalve de 40-jarige koppelbaas gaat het om drie bouwvakkers van 32, 34 en 47 jaar. Aan deze politieactie is verder geen enkele ruchtbaarheid gegeven, maar het wordt desgevraagd bevestigd door het Openbaar Ministerie.

Reactie advocaat

Advocaat Umut Ural, die één van de verdachten bijstaat, onthoudt zich van commentaar. Hij wil slechts kwijt dat alle vier verdachten met klem ontkennen dat ze iets over het graven van een graf zouden hebben gezegd.
Het Openbaar Ministerie laat weten dat de vier mannen worden verdacht van vrijheidsberoving met dwang, diefstal met geweldpleging, afpersing en bedreiging. Volgens justitie zitten de vier mannen nog vast en volgt 13 juli een eerste pro-formazitting. Dan wordt duidelijk of de vier langer vast blijven zitten.
Onduidelijk is nog wanneer de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.