Nieuws

Keolis verliest busvervoer IJssel-Vecht vanwege 'vals spel'

Keolis is de IJssel-Vecht gunning verloren. De provincie heeft deze vanmiddag ingetrokken vanwege 'vals spel' door de vervoerder. De gunning gaf Keolis het recht om de komende tien jaar het busvervoer te verzorgen in delen van Overijssel, Gelderland en Flevoland.
Het besluit is een enorme klap voor de vervoerder uit Deventer. De omzetwaarde van tien jaar busvervoer in de regio IJssel-Vecht, grofweg tussen Zwolle, Apeldoorn en Lelystad, is zo'n 900 miljoen euro. Het bedrijf heeft al honderden bussen besteld, waarvan de eersten nu onderweg zijn vanuit China.
"Het is een principieel besluit", legt gedeputeerde Bert Boerman uit. "We hebben Keolis vanmiddag gebeld met ons besluit."

'Vals spel'

De betrokken provincies schrijven in een persbericht dat 'vals spel' niet kan. "Integer handelen en je aan de regels houden zijn basisprincipes waar niet aan getornd mag worden."
Keolis heeft het nieuws met haar personeel gedeeld in een interne memo. "Dit besluit heeft een grote impact op onze onderneming en onze medewerkers", aldus CEO Frank Janssen in het bericht. "Ik ben mij bewust van de onduidelijke tijd die we tegemoet gaan. Op dit moment kan ik nog weinig uitsluitsel geven, omdat we eerst moeten bepalen wat het besluit precies inhoudt."

Noodconcessie

Dit betekent dat er geen vervoerder is, terwijl er vanaf 13 december bussen moeten rijden. De provincie wil er via een noodconcessie voor zorgen dat er straks 'gewoon' vervoer is. De provincie wil nu opnieuw om tafel met de andere twee partijen die in de race waren om de gunning.
Eind juli wordt definitief besloten of de gunning wordt ingetrokken. Keolis heeft de kans om een zienswijze in te dienen tegen het besluit.

Fraude

In mei kwam de fraude na onderzoek door Follow the Money aan het licht. De provincie begon vervolgens een eigen onderzoek en kwam tot dezelfde conclusie: "Bij de aanbesteding is door Keolis opzettelijk onjuiste informatie verstrekt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.