Veiligheidsregio Twente: 'Wij gaan niet over demonstratieverbod met landbouwvoertuigen'

De Veiligheidsregio Twente is niet van plan om een verbod in te stellen op demonstraties met landbouwvoertuigen. Volgens plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente Arjen Gerritsen is het aan de individuele burgemeesters om zo'n verbod in te stellen.

De Veiligheidsregio is niet de aangewezen organisatie om dergelijke beperkingen op te leggen, zegt Gerritsen. Dat gezag ligt volgens hem bij gemeentes.

Gevaarlijke situaties

De Veiligheidsregio's in de drie noordelijke provincies besloten gisteren en vandaag om wel een dergelijk verbod in te stellen. Ze maken daarbij gebruik van een noodverordening en doen een beroep op de volksgezondheid.

Door met trekkers snelwegen en drukke kruispunten te blokkeren, zouden hulpverleningsvoertuigen gehinderd kunnen worden. In een filmpje op youtube is te zien dat een ambulance bij knooppunt Heerenveen maar met moeite langs een groep trekkers kan rijden. 

Burgemeesters aan zet

De Veiligheidsregio Twente wijst er verder op dat als demonstraties met landbouwvoertuigen voor gevaarlijke situaties zouden zorgen, het aan de burgemeesters van individuele gemeentes is om een verbod in te stellen. Volgens Gerritsen gaan Veiligheidsregio's niet over openbare veiligheid.

Het verwijzen naar de noodverordeningen die van kracht zijn in verband met de coronauitbraak, zoals de drie noordelijke Veiligheidsregio's doen, gaat voor Arjen Gerritsen te ver. 

Wel verbod in het noorden

De Veiligheidsregio in Groningen was de eerste regio die een verbod instelde. Als reden gaf zij aan dat de demonstraties niet vooraf waren gemeld. Daardoor was het onmogelijk om afspraken te maken over hoe op een veilige manier kon worden gedemonstreerd. Ook zouden hulpdiensten gehinderd kunnen worden door de landbouwvoertuigen.

Demonstraties

De laatste dagen gingen boze boeren weer vaak de hort op. Ze demonstreren tegen het veevoerbeleid van minister Carola Schouten. Zij wil minder eiwitten in het krachtvoer voor de koeien, waardoor er minder stikstof vrijkomt. Daardoor kunnen onder andere bouwprojecten weer doorgaan.

Boeren blokkeerden vorige week de A1 bij Holten, met ongeveer vijftig à zestig trekkers reden ze de snelweg op. Daarnaast deden dit weekend ruim honderd boeren aangifte bij het politiebureau in Zwolle en blokkeerde een groep boeren tot twee keer toe een distributiecentrum van Albert Heijn in dezelfde stad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: