CNV Vakmensen kritisch over intrekken concessie Keolis: "Kolossaal, probleem, weten niet waar dit gaat eindigen"

CNV Vakmensen is kritisch op het besluit van de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland om Keolis de concessie voor het busvervoer af te pakken. "We begrijpen dat de provincies zich bedrogen voelen, maar het intrekken van de concessie heeft verstrekkende en onvoorziene gevolgen voor reizigers en werknemers. We vragen ons echt af of er geen andere mogelijkheden waren om dit op te lossen", zegt onderhandelaar Peter de Ridder van CNV Vakmensen. 

Volgens de vakbond waren andere maatregelen ook een goede optie geweest. "Bedenk ook dat de verkeerde handelwijze van Keolis, hoe laakbaar ook, achteraf gezien geen invloed heeft gehad op het winnen van de aanbesteding. Dat zegt de gedeputeerde zelf. Door er nu een keiharde principekwestie van te maken, zitten we met een kolossaal probleem en weten we niet waar dit gaat eindigen", stelt De Ridder.

'Boel overhoop gegooid'

De provincies besloten vandaag om de concessie terug te trekken, na gebleken frauduleuze handelingen tijdens de aanbestedingsprocedure. De provincies spreken hierbij van 'vals spel'. De Ridder: "Maar laten we niet vergeten dat de provincies allereerst verantwoordelijk zijn voor een goed openbaar vervoer voor de reizigers. Nu wordt de boel overhoop gegooid, krap een half jaar voor de eerste bussen moeten gaan rijden."

De komende periode willen Overijssel, Gelderland en Flevoland de ontstane situatie oplossen met een noodconcessie. "Ik vrees dat dit een puinhoop wordt", vertelt De Ridder. "Wie zegt dat de andere vervoersbedrijven nog steeds onder dezelfde voorwaarden hun eerdere aanbod laten staan? De wereld is afgelopen maanden behoorlijk veranderd, dat heeft ook veel impact op de vervoersbedrijven. Ik houd mijn hart vast voor die noodconcessie."

 

Onzekerheid werknemers

Naast zorgen over de reizigers, zijn er ook veel werknemers van Keolis die zich grote zorgen maken. De Ridder: "Deze situatie geeft veel spanning en onzekerheid. Wat gebeurt er komende tijd, welke vervoerder wordt het nu, houden de mensen hun baan? We willen daarom ook zo snel mogelijk in gesprek met Keolis en met de verantwoordelijke provincies, over garanties voor de werkgelegenheid van al het personeel, chauffeurs, monteurs, kantoorpersoneel."

 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: