Nieuws

Gemeente Hengelo moet bedrijfsvoeringstaken van Haaksbergen overnemen

Haaksbergen zoekt de samenwerking om zelfstandig te blijven
Haaksbergen zoekt de samenwerking om zelfstandig te blijven © RTV Oost / Kevin Drieze
Om in de toekomst zelfstandig te kunnen blijven, moet de gemeente Haaksbergen af van een aantal bedrijfsvoeringstaken taken. Na onderzoek in de afgelopen maanden is gebleken dat de gemeente Hengelo hiervoor de meest geschikte kandidaat is en niet Enschede.
De Haaksbergse gemeenteraad besloot begin 2017 dat Haaksbergen zelfstandig moet blijven. Daarvoor was het dan wel verstandig, zo stond in een onderzoeksrapport, om samenwerking met andere gemeenten te zoeken. Als vervolg daarop werd een verkennend onderzoek met Enschede en Hengelo gestart naar uitbesteding van bedrijfsvoeringstaken.
Afgelopen maanden zijn de gemeenten Haaksbergen, Enschede en Hengelo - in overleg met de provincie - met elkaar om tafel gegaan. Haaksbergen concludeert dat beide buurgemeenten goede partners zouden kunnen zijn, maar dat de gemeente Hengelo 'op onderdelen net wat beter past'.

ICT

Een van die onderdelen is de ICT. Uitbesteding aan Hengelo zou eenvoudiger zijn, omdat de infrastructuur en processen meer op elkaar aansluiten. Daarnaast is gekeken welke voorwaarden Enschede en Hengelo stellen als zij de bedrijfsvoeringstaken van Haaksbergen op zich nemen. Ook in dit geval zou uitbesteden aan Hengelo eenvoudiger zijn, onder meer vanwege al lopende samenwerkingen met die gemeente.
De komende periode vindt nader onderzoek plaats. Daarna beslist de gemeente Haaksbergen definitief of de bedrijfsvoering wordt uitbesteed. Ook wordt duidelijker wat nodig is om de bedrijfsvoering in eigen huis te versterken als deze toch in Haaksbergen blijft. Dit onderzoek moet voor het eind van het jaar zijn afgerond.

Zwaar weer

Haaksbergen verkeert in financieel zwaar weer. In 2019 noteerde de gemeente een tekort van 3,4 miljoen euro. Ook dit jaar én volgend jaar verwacht Haaksbergen rode cijfers te schrijven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.