Inga Tjapkes praat met kunstenares Anneke Wilbrink in Groot Onderhoud

Anneke Wilbrink is in 1973 geboren in Zwolle. Ze begon op haar 24ste ‘pas’ aan de kunstAcademie in Kampen, deed toen de Frans Mohr kopstudie bij Minerva in Groningen (saaai, zei ze - maar ik mocht naar New York!), en werd direct na haar afstuderen in 2002 genomineerd voor de Koninklijke prijs voor de Vrije Schilderkunst. Een prijs die ze in 2006 ook werkelijk kreeg! 

En hoogzwanger kreeg ze voor de tweede keer een hand van -toen koningin- Beatrix. Onze koningin bekeek het genomineerde tafereel op haar schilderij en zei: “je kunt er doorheen kijken...”. En dát is precies waar kunst wat Anneke betreft over gaat. Kijk ernaar. Het hoeft niet ingewikkeld. Het is leuk hoor, mooie woorden, maar wat haar betreft heeft het geen terminologie nodig. 

Anneke Wilbrink (Foto: RTV Oost)
Anneke Wilbrink (Foto: RTV Oost)

Kijk ernaar. Dat vragen haar schilderijen ook. Er is licht, kleur, lijnen, diepte, helderheid, en er zijn taferelen die vertellen. Anneke’s Urban Landscapes zijn een nieuwe werkelijkheid, een kleurrijke mix van herkenbare stukken stad, landschap en natuur. Wees welkom en kijk, voel en ervaar, zeggen ze. 

Schilderij 2 (Foto: RTV Oost)
Schilderij 2 (Foto: RTV Oost)

Inmiddels heeft Anneke Wilbrink talloze keren geëxposeerd, in Nederland, België, New York, Londen. Dit najaar in de Fundatie in Zwolle, in de Wolk van het museum. Precies de goede plek voor haar werk. Want zo kun je zelf ook over de stad en het landschap heen kijken en fijn even doormijmeren.

Schilderij 3 (Foto: RTV Oost)
Schilderij 3 (Foto: RTV Oost)


Elke week praten we in Groot Onderhoud met Overijsselaars over hun passie, politiek, sport en andere zaken. Van gewone mensen tot prominenten. Een goed gesprek; groot onderhoud. 

Groot Onderhoud hoor je elke zaterdagochtend om 09.00 uur op Radio Oost. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
groot onderhoud cultuur Nieuwsbrief
Deel dit artikel: