Voldoende regen gevallen: schapen mogen weer grazen op dijken

Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft het beweidingsverbod ingetrokken voor dijken langs de IJssel, de Vecht, het Zwarte Water en de Sallandse weteringen. Schapen mogen er dus weer grazen.

Op 15 juni stelde het waterschap het beweidingsverbod in. Doordat in de weken daarvoor erg weinig regen was gevallen, werden de grasmat van de dijken en de toplaag waarin de wortels zitten erg droog.

Om ervoor te zorgen dat de dijken niet nog meer schade op zouden lopen, moesten de schapen tijdelijk van de dijken worden gehaald. Door begrazing zou het wortelstelsel van de grasmat worden aangetast, waardoor het gras op de dijk moeilijk kan herstellen. De grasmat dient als beschermlaag van de dijk in tijden van hoogwater.


'Goed gesprek'

Inmiddels is er voldoende neerslag gevallen om het verbod grotendeels op te heffen. Bestuurslid Breun Breunissen van WDO Delta: "Het beweidingsverbod is goed nageleefd en de eigenaren en pachters van dijken toonden begrip voor deze maatregel. Een enkele keer werd een 'goed gesprek' gevoerd om medewerking te krijgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
wdo delta Droogte Nieuws
Deel dit artikel: