Nieuws

Verdachten mishandeling deurwaarder willen hoger beroep in vrijheid afwachten

Het Paleis van Justitie in Arnhem
Het Paleis van Justitie in Arnhem © RTV Oost / Ties van der Heide
Transportondernemer Dennis D. en zijn vrouw Sophie B. uit Nieuwleusen willen de uitkomst van het hoger beroep in hun strafzaak in vrijheid afwachten. Dat bepleitten ze vanmiddag in het gerechtshof in Arnhem.
Dennis D. en Sophie B. zijn veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf vanwege de mishandeling en het bedreigen van een deurwaarder.

'Liefdevol contact en geborgenheid'

"We hebben het hier over een moeder van vier kinderen. Die moeten hun moeder al een jaar missen. Dit levert schade aan de kinderen op", stelde de raadsman van Sophie B. vandaag. Hij vroeg om voorlopige vrijlating van zijn cliënt: "Zodat ze weer liefdevol contact en geborgenheid kunnen hebben."
Ook de advocaat van Dennis D. vroeg om zijn cliënt in afwachting van zijn beroepszaak op vrije voeten te stellen. "Twee jonge mensen met jonge kinderen. Dit is een schrijnende situatie."

'Ik zal overal aan meewerken'

Beide advocaten stelden dat hun cliënten, als ze voorlopig vrijgelaten worden, bereid zijn om zich aan alle opgelegde voorwaarden te houden. "Het is in het belang van onze jonge kinderen dat het gezin weer bij elkaar komt", smeekte D. het gerechtshof. "Ik zal overal aan meewerken."
Beide verdachten zitten in de gevangenis in Zwolle, waar het volgens hen stroef loopt met de bezoekregeling. Helemaal sinds de uitbraak van het coronavirus: gevangenen mogen geen fysiek contact met hun kinderen hebben. Kinderen boven de 4 jaar mogen niet eens op visite komen.
"Het gaat door merg en been als je kind van twee jaar je via een scherm moet zien", sprak Sophie B.

Bedrijf opdoeken

De transportondernemer kwam in 2018 in het nieuws, omdat hij zijn personeel met vakantie had gestuurd en daarna zijn bedrijf wilde opdoeken. Daarbij lapte hij de wettelijke protocollen aan zijn laars. Daarover volgden meerdere rechtszaken, die D. keer op keer verloor.
In verband met de reeks procedures was een 51-jarige deurwaarder uit Amersfoort al meerdere keren bij de transporteur langs geweest. Toen de deurwaarder gerechtelijke stukken overhandigde, liep het uit de hand. Hij werd gegijzeld en vervolgens anderhalf uur lang met stalen buizen geslagen. Daarbij liep hij meerdere botbreuken op.

Poging doodslag

De officier van justitie zei al meteen tijdens de zitting tegen de voorlopige vrijlating van het echtpaar te zijn. "Het gaat hier om poging tot doodslag. Het belang van mevrouw weegt niet op tegen het belang van de maatschappij."
Morgenmiddag wordt bekend of het echtpaar de zaak in vrijheid mag afwachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.