Nieuws

Zorgen boeren herkenbaar; druk door regelgeving enorm

Bert Ruitenberg is melkveehouder in Dalfsen en oprichter van het platform Boer & Toekomst Vechtdal, een soort loket waar boeren aan kunnen kloppen als zij het even niet meer zien zitten. De uitkomsten van het onderzoek van de GGD IJsselland over stil leed en toename van psychische problemen op het boerenerf klinken Ruitenberg bekend in de oren.
"Natuurlijk is het op elk bedrijf anders, maar de verhalen van boeren die het zwaar hebben ken ik ook. Het is zorgelijk dat het aantal zelfdodingen onder boeren is toegenomen. Wij proberen als platform op tijd te signaleren dat er dingen niet goed gaan. Soms is een simpel gesprek al voldoende om iemand op weg te helpen, soms is professionele hulpverlening nodig", legt hij uit.

Veranderende wet- en regelgeving

De meest genoemde opmerking van de boeren die zijn ondervraagd door de GGD IJsselland is de enorme en steeds veranderende regeldruk en wetgeving. De financiële zorgen die daarmee gepaard gaan, het zich niet gehoord voelen en het negatieve beeld van de boer in de media spelen ook mee bij dat wat de GGD 'stil leed' noemt.
Ruitenberg geeft ook aan dat de laatste jaren de druk is opgevoerd. "De komst van Carola Schouten, een boerendochter als minister van Landbouw, gaf de boer moed. Maar helaas mist de stip aan de horizon, het eenduidige en duidelijke beleid. De boerenprotesten komen ook voort uit radeloosheid en angst, niet alleen uit boosheid of onwil."

Hulpverlening op gang

De onderzoekers van de GGD hopen dat de verschillende boerenorganisaties het onderzoek aanpakken om het onderwerp met de eigen achterban te bespreken.
Rilana Wessel van GGD IJsselland: "De urenlange gesprekken die wij hebben gevoerd met zestien boeren uit de hele regio zijn representatief. Het is belangrijk dat met elkaar wordt gekeken hoe nu verder, dat we samen praten en zoeken naar oplossingen."
De uitkomsten van het onderzoek van de GGD zijn hier terug te lezen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.