Nieuws

Schouten vraagt experts naar gezondheidseffecten voermaatregel

Schouten vraagt experts naar gezondheidseffecten voermaatregel
Schouten vraagt experts naar gezondheidseffecten voermaatregel © ANP
Minister Schouten van Landbouw gaat in overleg met experts over de gevolgen van haar veevoermaatregel voor de gezondheid van dieren. Dit doet ze vanwege de maatschappelijke onrust en de boerenprotesten, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
"In de melkveehouderij wordt over het algemeen meer eiwit gevoerd dan nodig is", aldus Schouten. "Het teveel aan eiwit wordt niet opgenomen door het dier, maar in de vorm van ammoniak uitgestoten." Volgens de minister wordt dat "in de sector en in de wetenschap breed onderschreven."

KNMD

Toch laat de minister zich adviseren of het dierenwelzijn voldoende is gewaarborgd als de hoeveelheid ruw eiwit in veevoer wordt verlaagd. Ze is hiervoor onder meer in gesprek met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde.
De plannen om het eiwitgehalte te verlagen waren het startschot voor de jongste ronde boerenprotesten van afgelopen week. Die begonnen vorige week donderdag, op de laatste officiële vergaderdag van de Kamer.

Alternatief plan

VVD en CDA drongen er bij Schouten op aan ook serieus te kijken naar een alternatief plan van de melkveehouders. Dat plan wordt doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving.
Schouten verwacht de uitkomst daarvan eind augustus. De uitkomst van haar gesprekken met de experts zal ze dan samen met de doorrekening delen met de Kamer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.