Ruim 200 AH-supermarkten krijgen geen voorraad door boerenblokkade distributiecentrum Zwolle

Vanuit het Albert Heijn distributiecentrum in Zwolle worden er geen producten geleverd aan supermarkten. De bevoorrading van 230 supermarkten ligt stil; boeren blokkeren het distributiecentrum, waardoor vrachtwagens het terrein niet op of af kunnen.

"Er heeft een gesprek plaatsgevonden met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de branchevereniging van alle supermarkten. Dit heeft vooralsnog niet geleid tot het opheffen van de blokkade", laat Albert Heijn aan RTV Oost weten.

Kijk hier naar beelden van de blokkade:

De supermarktketen zegt dat de acties bij de distributiecentra niet te verdedigen zijn. "De acties bij onze distributiecentra vinden wij niet de juiste weg. Het gaat de boeren om de maatregel van minister Schouten over het veevoer. Het is dus belangrijk dat boerenorganisaties met de overheid hierover in gesprek zijn en tot oplossingen komen", zegt de supermarkt.

Niet vertrekken

Rond zes uur vanmorgen stonden de eerste trekkers voor de hekken van het distributiecentrum. Toen werd al duidelijk dat de boeren niet van plan waren om te vertrekken.

Boeren protesteren de hele week al bij verschillende distributiecentra in het land en in onze provincie. Zaterdag begon het in Zwolle, waar ze de afgelopen week nog vaker stonden.

Ook waren boerenprotesten bij distributiepunten in Haaksbergen, Deventer en Raalte.

"Misschien blijven we de rest van de dag", zegt woordvoerder Ronald van der Scheer. "We hebben koffie, koek en broodjes mee. En wij hebben heel grote broodtrommels."

Eiwit

De boeren protesteren al de hele week bij veel distributiecentra in het land. Naast de eis van 'eerlijke prijzen' voor hun producten, zijn ze ook boos op het veevoerplan van minister Schouten. Om de stikstofuitstoot van koeien terug te dringen, wil ze dat boeren ander veevoer gebruiken waar minder eiwit in zit. Boeren zeggen dat dit ten koste gaat van de gezondheid van de dieren.

In eerste instantie bestreed Schouten dit, maar gisteren werd duidelijk dat ze experts naar de gevolgen van haar veevoermaatregel laat kijken.

'Iedere koe is anders'

Wetenschapper Jan Dijkstra van de Wageningen University & Research zei dinsdag tegen RTV Oost dat hij het plan van Schouten onverstandig vindt. "Iedere koe is anders. Voor bepaalde koeien heb je meer eiwitten nodig en door deze maatregel ontneem je de veehouder de mogelijkheid om het rantsoen optimaal vast te stellen."

"Ik begrijp dat de minister iets wil zoeken om stikstof terug te dringen, maar ik had liever meer tijd gehad voor een juiste maatregel", zei hij.

Kijk naar het hele gesprek van afgelopen dinsdag met wetenschapper Jan Dijkstra:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle Boerenprotest Nieuws
Deel dit artikel: