Nieuws

Personeel Keolis gaat actievoeren om concessie te houden

Personeel Keolis gaat actievoeren
Personeel Keolis gaat actievoeren © RTV Oost/Wouter de Wilde
Chauffeurs van Keolis gaan actievoeren tegen het besluit van gedeputeerde Bert Boerman om het bedrijf de concessie voor busvervoer in de regio IJssel-Vecht af te nemen wegens 'vals spel'. Ze vinden de straf buitenproportioneel en de gevolgen voor reizigers en personeel veel te groot. 
Het voornemen van drie provincies om de busconcessie IJssel-Vecht in te trekken vanwege gesjoemel, is bij het personeel van Keolis ingeslagen als een bom.
"Dit kwam als een complete verrassing", zegt Dirk Groeneveld, voorzitter van ondernemingsraad (or) Veluwe van Keolis. "Niemand ontkent dat er dingen fout zijn gegaan, maar het hele bedrijf zo hard straffen is buitenproportioneel."

Side-letters deden Keolis de das om

De straf is opgelegd door de drie provincies die zich 'besodemieterd' voelen door de side-letters die werden gevonden bij de contracten met de Nederlandse busleverancier Ginaf.
Volgens gedeputeerde Boerman, verantwoordelijk voor de aanbesteding met een waarde van zo'n 900 miljoen euro, is dat 'vals spel' dat moet worden bestraft met het inleveren van de concessie. Keolis heeft intussen de betrokken medewerkers ontslagen en werkt aan een 'integriteitsprogramma'.
De or van Keolis legt uit waarom er acties zullen volgen

Publieksvriendelijke acties in voorbereiding

Buschauffeurs van Keolis bereiden op dit moment 'publieksvriendelijke acties' voor. Het gaat dan vooral om acties die moeten zorgen voor meer bewustwording zoals het starten van petities. Het werk neerleggen, ligt volgens de chauffeurs niet voor de hand.

Onzekere toekomst

De or vreest ook grote gevolgen voor het bedrijf. Er zou inmiddels 200 tot 250 miljoen euro zijn geïnvesteerd door Keolis in de concessie. Zo zijn 259 elektrische bussen van 430.000 euro per stuk van het Chinese bedrijf BYD besteld, waarvan een deel al is gebouwd. Ook zijn stallingen gebouwd en is geïnvesteerd in de aanleg van laadpalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.