Nieuws

Vermeende hennephandelaren uit Enschede op vrije voeten

De verdachten werden afgelopen januari opgepakt
De verdachten werden afgelopen januari opgepakt © News United/ Dennis Bakker
Alle verdachten uit politie-onderzoek Spock zijn op vrije voeten. De mannen worden verdacht van grootschalige hennephandel vanuit de Enschedese grow- en spyshop Galaxy, plus mishandeling en bedreiging van een wiet-ripper. De laatste van de vier hoofdverdachten heeft vandaag van de rechtbank gehoord dat hij het eindproces in vrijheid mag afwachten, omdat er nog veel getuigen moeten worden gehoord. Zijn medeverdachten waren al eerder op vrije voeten gesteld.
De getuigen die nog moeten worden gehoord, zitten onder meer in Duitsland, maar ook in voormalige Oostblok-landen. Het gaat dan om afnemers van growshop Galaxy, kopers van wiet. Volgens de raadsman van de laatst vastzittende verdachte laten die verhoren waarschijnlijk op zich wachten. "En als mijn cliënt dan vast blijft zitten, wordt er een voorschot op de eventuele straf genomen." De rechtbank was daar gevoelig voor. Aanstaande maandag mag hij zijn cel verlaten.

Verhaal halen in Utrecht

De vier mannen die in onderzoek Spock waren opgepakt hebben volgens justitie een man mishandeld. Die man zou een flinke voorraad wiet van de vier hebben gestolen, met een mededader. De verdachten zouden samen met een stuk of vijftien anderen naar Utrecht zijn gereden, om daar de mededader een lesje te leren.
Die bleek echter niet thuis, maar zijn moeder werd te kennen gegeven dat haar zoon de wiet terug moest geven of 100.000 euro moest betalen.

Politie koopt wiet

De politie beschikte al over bovenstaande informatie, maar besloot te wachten met aanhouding van de verdachten. Eerst deden ze tot drie keer toe een koop bij de growshop, waarvan het vermoeden was dat er op grote schaal hennep werd verkocht.
Eerst kochten agenten onder valse naam vijftig gram bij de growshop. Daarna meer, tweehonderd gram. Op 14 januari van dit jaar slaat de recherche toe. Agenten bestellen onder een pseudoniem drie kilo wiet. Na het afrekenen van 13.000 euro worden de baas en drie betrokkenen van de growshop in de boeien geslagen. Ze worden verdacht van het bezit van meer dan vijftig kilo wiet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.