Directeur IJsselbiënnale over samenwerking Deventer-Zwolle: 'Probeer niet hetzelfde te zijn'

"Het zou heel waardevol zijn de samenwerking tussen Deventer en Zwolle verder uit te bouwen en meer power te geven", zegt Mieke Conijn, directeur van zowel het Deventer Kunstenlab als de kunstmanifestatie IJsselbiënnale. "Maar probeer daarbij als steden niet hetzelfde te zijn."

Met de IJsselbiënnale heeft Mieke Conijn een evenement in het leven geroepen dat precies aansluit bij de beleving van Hein te Riele, de voormalige VVV-directeur in Deventer. Die profileert zich nadrukkelijk als aanjager van intensievere samenwerking tussen Deventer en Zwolle, waar ook het tussenliggende IJsselgebied van profiteert.

Verbonden door de IJssel

Mieke Conijn juicht het alleen maar toe. "Ik ben het daar volledig mee eens. Het is zo logisch bij twee steden die verbonden zijn door de IJssel. Alles wat je in Deventer in het water gooit, komt er in Zwolle weer uit. Er gebeurt op cultureel gebied al heel veel wat dit betreft, maar hoe mooi zou het zijn dat verder uit te bouwen."

Conijn ziet daarbij de eigenheid van Deventer en Zwolle niet over het hoofd. Die moet bewaard blijven. "Deventer is goed in maken, met heel veel kunstenaars, muzikanten, theatermakers etcetera. Dat heeft Zwolle ook, maar die stad heeft vooral ook hele mooie en grote podia. Als je die dingen met elkaar verbindt, niet hetzelfde wilt zijn en uitdrukkelijk op de kaart zet, dan kan er iets heel moois ontstaan."

Sterke cultuurregio

Met de IJssel dus als verbindende factor? "Ja, en dat gaat wat mij betreft ook nog verder dan Deventer-Zwolle. Met de IJsselbiënnale brengen we kunst in het landschap tot voorbij Doesburg en tot Kampen. De volledige IJsselvallei. Maak gebruik van dat hele gebied dat door de natuur, de IJssel, verbonden wordt. En maak daar een hele sterke cultuurregio van."

Een beetje terug naar de Hanze dus? "Ja, het was niet voor niets dat het Hanzeverbond een succes was. Alle voortekenen wijzen erop dat het nu ook kan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Zwolle samenwerking Nieuws
Deel dit artikel: