Nieuws

Nog geen nieuwe lijsttrekker CDA, Pieter Omtzigt nog in de strijd

Pieter Omtzigt nog in de strijd om lijsttrekkerschap CDA
Pieter Omtzigt nog in de strijd om lijsttrekkerschap CDA © ANP / Bart Maat
Het is nog onduidelijk wie de nieuwe lijsttrekker van het CDA wordt. Geen van de kandidaten heeft meer dan 50% van de stemmen gehaald en dus gaan de stembussen opnieuw open. Enschedeër Pieter Omtzigt is samen met Hugo de Jonge nog in de race om het leiderschap. 
Het is de uitslag van een tweede stemming. Afgelopen woensdag besloot de partij zijn lijsttrekkersverkiezing over te doen, omdat het niet kan garanderen dat de verkiezing eerlijk is verlopen. Kwaadwillenden konden geautomatiseerd valse stemmen uitbrengen.

Tweede ronde

In totaal deden drie partijleden mee in de strijd om het lijsttrekkerschap. Uit de stemming kwam naar voren dat kandidaat Mona Keijzer het minst aantal stemmen heeft gekregen. Omtzigt kreeg 39.7% van de stemmen en werd tweede. Hugo de Jonge loopt vooralsnog aan kop (48.7%).
Bij de tweede stemronde mag alleen nog worden gestemd op de nummer één en twee. Enschedeër Pieter Omtzigt is dus nog in de strijd om het lijsttrekkerschap. "Het feit dat we binnen twee weken van 0 naar 40 procent zijn gegaan. Bedankt voor de steun. We gaan nog even een paar dagen door", zei Omtzigt nadat de uitslag bekend was gemaakt.

Omtzigt

De Enschedeër stelde zich kandidaat na een goed gesprek met zijn vrouw. "Ik wil lijsttrekker worden om ervoor te zorgen dat de overheid er weer voor de mensen is en niet andersom", zei hij eerder tegen RTV Oost.
Dat de Enschedeër zich kandidaat stelde, kwam als een verrassing. Communicatiestrateeg Kaj Leers zag dat ook aan de campagne van Omtzigt: "Alles wijst erop dat hij niet heel lang over een campagne heeft nagedacht. Er zit weinig tijd en geld in. Het lijkt een 'flitscampagne', alsof hij op het laatste moment heeft besloten zich beschikbaar te stellen."

Kans op winst

De kans op winst leek in het begin niet zo groot voor Omtzigt, maar dat is nu toegenomen. De afgevallen kandidaat Mona Keijzer zou CDA-leden zelfs hebben opgeroepen op de Enschedeër te stemmen. Dat is een belangrijk signaal voor het verdere verloop van de verkiezing, schrijft de Telegraaf.
Omtzigt had er in ieder geval vanaf het begin al vertrouwen in. "Het mooie van een verkiezing in een democratisch land is dat je van tevoren niet weet wie er wint. Het is helemaal aan de leden."

Uitslag

In totaal bracht 66 procent van de CDA-leden zijn stem uit. Zij kunnen opnieuw hun stem uitbrengen tot dinsdag, daarna wordt bekend gemaakt wie de nieuwe lijsttrekker van de partij wordt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.