Europol ingeschakeld bij diefstal gps-systemen van boeren

De politie heeft Europol ingeschakeld in de strijd tegen gps-dieven. Het afgelopen jaar is in Nederland het aantal diefstallen van de dure agrarische routeplannersystemen flink toegenomen.

Dat schrijft Omroep Flevoland. Dankzij de apparaten weten boeren bijvoorbeeld zeer nauwkeurig waar machines moeten inzaaien. De systemen kosten vaak tienduizenden euro's. Criminelen stelen ze en verkopen ze door.

Omroep Flevoland sprak met Ed Kraszewski van de politie:

De teller van het aantal aangiftes is opgelopen tot ruim tweehonderd. Flevoland staat volgens de politie op de eerste plek. Ook in Overijssel hebben boeren miljoenen euro's aan schade.

Vanaf april 2019 heeft de politie zo'n 49 aangiftes van diefstal uit Overijssel gekregen. Het schadebedrag is bij alle getroffen ondernemers ongeveer gelijk. In totaal is de schade voor Overijsselse boeren zo'n anderhalf miljoen euro.

Geen typisch Nederlands probleem

Volgens de politie is de diefstal geen typisch Nederlands probleem. Ook in Frankrijk, Duitsland en Engeland worden ze gestolen. Om die reden is een samenwerking met Europol aangegaan.

De politie adviseert boeren om de dure gps-systemen na gebruik achter slot en grendel te bewaren en camera's en lampen met een bewegingsmelder op te hangen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Europol Groen Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: